Tenderi za pasoše

Goran Maunaga

Nakon što će, kako stvari stoje, automatski biti suspendovan i treći, juče zaključeni javni oglas za nabavku pasoških knjižica, zbog uložene žalbe jedne od firmi učesnika, BiH je na samoj ivici kolapsa, odnosno blizu potpune nemogućnosti izdavanja pasoša građanima nakon 21. marta.

Ono što najviše šokira u toj dugotrajnoj priči nije činjenica da tu ništa nije rasvijetljeno čak ni devet mjeseci nakon hapšenja prethodnog direktora IDDEEA, nego to što nova garnitura ni nakon više od dvije godine nije našla kvalitetno rješenje problema štampanja pasoša, iako je za sve i svašta optuživala one koji su to radili prije njih.

Naprotiv, novi direktor Edim Nesimi raspisao je dva tendera i oba su zbog žalbi i propusta obustavljena, isto kao i ovaj treći koji je Nesimi, nakon podnesene ostavke na tu funkciju, dočekao na mjestu savjetnika nepostojećeg direktora.

Nije tajna da je Nesimi prije te ostavke "iz zdravstvenih razloga" sam sebe imenovao na mjesto savjetnika, iako ga je njegov dosadašnji zamjenik, a sadašnji v.d. direktora IDDEEA Radivoje Trbić "izvadio" tvrdnjom da ga je on zadržao na mjestu savjetnika, jer je upućen u prethodne tendere pa će, je li, biti dobar pravni zastupnik u sudu pošto je kompanija "Džemalto" tužbu već podnijela.

Kako će Nesimi da se nosi sa tim stresnim poslom Trbić nije objasnio, iako je ministar Adil Osmanović za Nesimija empatično rekao da je ostavku morao da podnese zbog stresa. Sve to govori da su, bez obzira na to radi li se o prošloj ili sadašnjoj garnituri, mahinacije u tom poslu stalno prisutne. Problemi u vezi sa pasošima BiH, koji traju od ratnih devedesetih godina, ne samo da do danas nisu riješeni, nego su umnogostručeni.

Pa tako nakon situacije u kojoj, recimo, džihadista Nusret Imamović ima dva pasoša BiH na svoje ime i sa različitim podacima i koju još nisu riješile domaće bezbjednosne službe, ne tražeći ni raspisivanje potjernice za tim vehabijskim vođom, imamo situaciju da zbog neodgovornosti u IDDEEA građani BiH ostaju bez pasoša.

Svi upućeni tvrde da će se klupko tek odmotati i da će se saznati ko je, kada je riječ o tenderima, šta tražio, ko je koga zvao… Posla će, tvrde, i te kako biti za policijske i pravosudne institucije.

Ipak, znajući funkcionisanje BiH, najodgovorniji za te situacije ostaće najnedodirljiviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana