Tempirane bombe

Željka Domazet

BiH na sve načine postaje tempirana bomba i rasadnik terorista, što potvrđuje i povratak ratnika Islamske države na područje ove zemlje. Činjenica je da je BiH odavno donijela Zakon o zabrani odlaska na strana ratišta i propisala kazne za one koji to čine, ali po svemu sudeći ovaj, kao i mnogi zakoni u BiH, doneseni su da bi se u njemu tražile rupe, a ne da bi se poštovali.

Nepoznato je kakav će biti epilog suđenja sedmorici ratnika, kao što je nepoznata sudbina žena i djece koji su se vratili prije par dana vojnim avionom u Sarajevo. Međutim, poučeni dosadašnjim iskustvom, sve će to ostati samo na novinarskim stupcima, a kazne će biti neprimjerene onome što su činili, pa će poslije nekoliko godina biti pušteni na slobodu. Nije isključeno da će se sve završiti po onoj staroj “Tresla se gora, rodio se miš”.

Ako se imaju u vidu činjenice da su pripadnici najradikalnijeg pokreta u pravosudnim institucijama ove zemlje otvoreno govorili da ne priznaju zakone ove zemlje, ako u sudnicama nisu ustajali prilikom ulaska sudskog vijeća, ako je mnoštvo njih kaznu otplaćivalo novcem i pravilo kojekakve nagodbe sa sudom, onda je sasvim jasno da ova zemlja i njene pravosudne institucije nisu svjesne šta se događa ili ne žele da se na valjan način suoče sa ovim problemom.

S druge strane, tužilaštvo je gotovo nesposobno da na valjan način prikupi sve dokaze kako u BiH, tako i sa ratišta na kojima su isilovci boravili. Kada se to ima u vidu, onda je sasvim jasno da će se i ova izuzetno osjetljiva kategorija opasnih ratnika danas-sutra slobodno pojaviti na prostoru ove zemlje kao svojevrsne tempirane bombe.

Ova zemlja se do sada olako suočavala s ovim problemom i njime se samo ovlaš bavila. S procesom deradikalizacije i isilovaca i njihovih porodica, žena i djece, u ovoj zemlji niko se ozbiljno ne hvata u koštac. Kao što se, uostalom, niko ozbiljno nije bavio ni ekstremistima koji su učestvovali u građanskom ratu u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana