Temelji

Žarko Marković
Temelji

Ako bi mi roditelji saznali da smo u vezi, odrekli bi me se u "Glasu Srpske".

Govori ovo konobarica Radica svom momku Mirsadu Halimiću, gazdinom sinu, u seriji "Složna braća - nekst đenerejšn" tokom jedne polemike na temu da li da zauvijek, kao na hiljade mladih, napuste BiH ili ipak ostanu ovdje.

Radnja serije, poznato je, dešava se u lokalu "Složna braća" u nepoznatom mjestu u BiH, a osim što su u kafani svi "pošteni globalno", kroz nju istovremeno prolazi i sav sjaj i sva bijeda ovdašnjeg života, sve što vrijedi i što ne vrijedi, svi narodi i narodnosti, vjere i polovi, ukratko sve ono "redovno" u ovoj zemlji.

I tu, u jednoj kratkoj sekvenci, i "Glas Srpske". "Odreći ću te se preko novina" stara je naša kletva, u proteklom vijeku i često korišćena u praksi.

Danas nešto rjeđe, ali desi se poneki slučaj. Eto, u januaru ove godine, baš na vrata "Glasa" zakucala je gospođa koja se javno odrekla kćerke i zeta. Muka je natjerala pa nije imala kud, nego u novine. A u koje druge, nego u "Glas".

I to je, u stvari, suština postojanja "Glasa Srpske" svih osam decenija. Kad bi bilo kakva muka spopala naš narod, znao je na koja vrata može da zakuca, ko može da sasluša, čuje, i na kraju zapiše.

Zapisano je na stranicama "Glasa" za ovih osam decenija sve važno što se desilo na području prvo Bosanske Krajine, a zatim i cijele nekadašnje Bosne i Hercegovine i Jugoslavije, a kasnije i Republike Srpske, regiona, svijeta. Kroz ove novine prošle su stotine novinara, urednika, saradnika i mnogih drugih, koji, radeći u njima, nisu bili svjesni kakvo blago ostavljaju budućim generacijama, istraživačima i istoričarima. Pripremajući ovo specijalno izdanje ponovo smo prelistali gotovo kompletnu arhivu našeg lista i u to se uvjerili.

Pobjede i porazi, rađanja i umiranja, golovi i stative, poplave i vrućine, svaki ispaljeni metak, svaka žrtva, probijeni front i izgubljeni položaj u svim ratovima tokom kojih je "Glas" postojao, sve je to ostalo kao svjedočanstvo o vremenu iza nas, a materijala je, na sreću ili nažalost, bilo napretek.

Koliko god romantike bilo u prelistavanju požutjelih stranica iz 1969. ili 1993. ona iščezava pred naletom lajkova i šerova, dugmića i linkova, slike i tona, ali "Glas" i dalje ne dozvoljava da ta romantika potpuno nestane.

Potrebne su nam novine, čak i ako ih ne čitate. Jer, tekstom sa ekrana ne možete obrisati prljavu stolicu na tribinama kakvog stadiona, niti u njega možete zamotati ručak. Na ekranu rijetko možete saznati da je neko umro i kad mu je sahrana, a nije zgodan ni za pranje prozora.

Đorđe Vuković u tekstu koji sam prozvao manifestom  piše da bez "Glasa" Banjaluka i Republika Srpska ne mogu da razviju autentičnu građansku i nacionalnu elitu i da taj posao ne može da postigne nijedna televizija, a pogotovo ne nekakvi portali i društvene mreže.

Danas je slika čovjeka na ulici sa novinama pod miškom rijetkost, ali i dalje ima onih koji ih kupuju i čitaju.

Oni su temelj te elite. Zbog njih će "Glas" biti štampan i u decenijama pred nama, ne dozvoljavajući da se temelji uruše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana