Temelj bolje budućnosti

Vedrana Kulaga Simić

Srpska je od juče bogatija za nove kilometre autoputa koji bi trebalo da ojačaju veze između njenih regija i da pokažu da je RS spremna da se i dalje gradi, razvija i zadržava stanovnike unutar svojih granica.

Na značaj ove velike investicije ukazali su juče i zvaničnici Srpske i Srbije, koji su naglasili da otvorena dionica autoputa predstavlja zamah privrednog razvoja ovog kraja, ali i kompletne RS.

Srpskoj su i te kako potrebna nova radna mjesta, brži rast privrede, a dobra putna komunikacija i povezanost unutar nje same, pa i dalje prema susjedima, jesu dobar dio slagalice na putu razvoja. Uostalom, autoputevi trebaju svim zemljama svijeta, pa ni Srpska tu ne treba da bude izuzetak.

Zato treba nastaviti i sa širenjem mreže puteva u RS, ali i sa ulaganjem u velike i značajne projekte. Treba intenzivirati razgovore i pregovore sa Hrvatskom da bi konačno bio sagrađen most na Savi. Veliki i veoma značajan infrastrukturni projekat bi Srpsku, preko autoputeva, približio Evropi. Veoma je značajno i to što će u roku od mjesec biti završen most koji spaja Ljuboviju i Bratunac, ali i to što je planirana i gradnja autoputa koji će povezati Kuzmin u Srbiji i Bijeljinu u RS.

Naravno, ne nedostaju Srpskoj samo autoputevi i putevi da bi u njoj cvjetale ruže. Mnoge kockice još nisu na svojim mjestima, ali ne treba sjediti skrštenih ruku, s nadom da će neko čudo da se desi.

Dobra putna povezanost može samo da donese dobro RS, a u neku ruku je i logično da stanovnici jedne zemlje u 21. vijeku imaju dobre puteve, grade nove pravce, povezuju se, sarađuju i podižu privredu.

Inače, posebno svjetlo na cijelu priču u vezi sa otvaranjem dionice autoputa Doboj - Prnjavor bacio je naziv autoputa koji treba do iduće godine da bude spojen sa Mahovljanskom petljom. Jer njegov je naziv "9. januar". Iako se hiljade i hiljade puteva, mostova i ustanova vezuje za određeni događaj i/ili ličnost, ovaj je postao "sporan" i "osuđivan" iz svakojakih razloga, ali to svako neka tumači na svoj način. Sa jučerašnjeg otvaranja dijela autoputa poručeno je da RS želi da gradi, a ne da ruši, čime je, valjda, sve rečeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana