Tegovi na nogama privrednika

Marijana Miljić Bjelovuk

Koliko poreskih i neporeskih nameta u BiH ima najbolje pokazuje podatak da je nadležnim institucijama trebalo više od godinu da ih saberu na jedno mjesto.

Međutim, institucije ni nakon tog perioda još nisu završile posao i došle do konačne brojke već okvirne od 3.000 parafiskalnih nameta koje plaćaju privrednici i građani.

Ta brojka o neporeskim davanjima već idućih dana trebalo bi da dobije na snazi jer institucije i lokalne zajednice koje su “štancale” namete za sve i svašta nisu ih još prijavile ministarstvima.

Situaciju sa brojnim nametima najbolje ilustruje činjenica da privrednici ili građani ne mogu ući u pojedine institucije, agencije i prostorije lokalnih zajednica da traže pomoć, uslugu ili pak savjet, a da za to ne plate taksu i naknadu. Rijetki su oni koji će iz njihovih prostorija izaći, a da pri tome nisu dobili potvrdu da su platili taksu ili neku drugu naknadu.

Nema sumnje da se u institucijama, opštinama i gradovima naplaćuje sve i svašta i da su takse i naknade u njihovim prostorima najčešće riječi koje mogu čuti oni koji ih posjete.

Takva politika ostavila je nesagledive posljedice kako na privredu koja grca u problemima, tako i na običnog građanina, kojem je dozlogrdilo izdvajanje novca za takse i naknade.

Nadležne institucije privredi bi upravo mogle da pomognu smanjenjem i ukidanjem tih nepotrebnih taksi i naknada, a zauzvrat u preduzećima bi se otvorila mogućnost povećanja plata i novog zapošljavanja, što bi koliko-toliko donekle usporilo i problem sa kojim se suočava domaće tržište, odnosno odliv radne snage.   

Nema sumnje da bi korist i za jedne, druge i treće bila veća. Budžeti bi dobili više novca, privrednici radnike za kojima vape, a radnici ipak veće plate. Zbog toga nadležne institucije treba da prestanu sa obećanjima i počnu sa leđa privrednika i građana da skidaju na stotine nameta. Dobro bi bilo da to rade onim tempom i žarom kako su ih pojedine institucije i lokalne zajednice štancale, ne misleći pri tome na posljedice koje će to ostaviti iza sebe.

Nadležni, ako ne znaju šta prvo treba da urade, neka recept prepišu od Srbije i Hrvatske, čiji privrednici i građani plaćaju duplo manje neporeskih davanja. To im ne bi bio prvi ni posljednji put. Osim ako ne žele da taksu uvedu i na vazduh, jer možda je jedino on ostao bez nameta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana