Tegeltijini zadaci

Željka Domazet

Po svemu sudeći, u novu, 2020. godinu BiH će ući sa novim Savjetom ministara na koji su građani čekali više od godinu dana. Nakon različitih opstrukcija, uslovljavanja i nadmudrivanja, konačno je Predsjedništvo potvrdilo imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg koji ima zadatak da okupi stranačke kadrove koji čine većinu u Parlamentu, da nadoknadi izgubljeno vrijeme i pokuša vratiti ovu zemlju na kolosijek reformi ukoliko nije otišla stranputicom sa koje je ni njegovo, valjda iskreno, obećanje da će se baviti isključivo ekonomijom neće vratiti.

U danima koji slijede javnost će se zabavljati imenima kadrova koji će sjesti u ministarske fotelje i kako stranački lideri najavljuju, Tegeltija i njegov kabinet trebalo bi punom parom da krenu na posao sa prvim mjesecom naredne godine. Šta će zateći i koliko će se snaći, ostaje da se vidi ukoliko u međuvremenu ne iskrsnu neke nove prepreke, što ne bi bilo čudno s obzirom na političku klimu u ovoj zemlji koja je već odavno usijana i žestoka.

Nekako u sjeni dokumenta programskih reformi, čije će objelodanjivanje uslijediti nakon slanja u Brisel, ostalo je imenovanje Tegeltije, ali i njegove najave da će ekonomija biti prioritet. Ono što je očigledno je da je razdor na političkoj sceni Republike Srpske još više produbljen i da je na sceni politička zavrzlama u kojoj niko nikome ne vjeruje. Da li će Tegeltijine tvrdnje da će ekonomija biti u fokusu djelovanja budućeg Savjeta ministara biti samo puko obećanje od koga nikakve koristi neće imati građani ove zemlje, još je rano prognozirati, ali sasvim sigurno malo je vjerovatno da se za kratko vrijeme u zemlji u kojoj stranke odmjeravaju svoje snage svake dvije godine može bilo šta veliko uraditi. S druge strane, valjda Tegeltija kao ekonomista zna da u ovoj oblasti važe samo čisti računi.

Dani koji slijede pokazaće da li će i ovaj Savjet ministara poslužiti samo za zamjenu stolica i uhljebljenje stranačkih kadrova, čemu svjedočimo godinama, ali poučeni dosadašnjim iskustvom, nije isključeno da će i naredne tri godine biti potrošene na optužbe “starih” i “novih” iza kojih će se raditi mutni poslovi u kojima će krupne ribe loviti u mutnom, a običan svijet prebirati džepove pitajući se da li ima za golu egzistenciju.

U zemlji u kojoj je vijest da se nakon godinu i više dana od izbora formira vlast, nije ni čudo da je javašluk postao pravilo življenja, a obećanja samo magla i dim za neupućene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana