Tavorenje većine

Željka Domazet

Da će aktuelna parlamentarna većina u institucijama BiH do narednih izbora tavoriti i raditi bez bilo kakvog komoditeta ne kriju ni sami njeni akteri.

A da će biti tako znalo se i na samom početku njihovog mandata, jer je vlast na nivou BiH sastavljana "s konca i konopca".

Glavni krivac za ove turbulencije, u kojima se nikada sa sigurnošću ne može reći koji zakoni usvojeni u Savjetu ministara imaju podršku u Parlamentu, upravo je i glavni igrač u kombinatorici za sastavljanje vladajućih lider SDA Bakir Izetbegović.

Prvi u Bošnjaka posvađao se i sa koalicionim partnerima iz vlasti i sa opozicijom, a ni sa svojim stranačkim kadrovima nije baš u prevelikoj ljubavi.

Prvo je izazvao krizu pokušajem da ukine Dan Republike, pa potom pokušajem pokretanja revizije spora sa Srbijom pred Međunarodnim sudom pravde, s sve začinio poslovičnim svađama sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, netrpeljivošću i otrovnim strelicama prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Da ima bilo koju drugu kombinatoriku u opciji, Izetbegović bi zasigurno povukao i taj adut, ali jasno je da vlast na nivou BiH čuvaju jedino Izetbegović i koalicija iz RS okupljena oko SDS-a. Kako je sve adute potrošio, jasno je da će ova traljava koalicija funkcionisati bez jasne vizije i bilo kakvih rezultata.

A pred ovom zemljom u ovom trenutku su veliki i veoma bitni zadaci.

Za par mjeseci ova zemlja bi morala i da proslijedi odgovore na više od tri hiljade pitanja iz upitnika Evropske komisije i izvrši neophodne reforme, ako i dalje stoji iza težnje da do kraja ove ili do početka naredne godine ponese kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Malo je vjerovatno da će u tome uspjeti ako se već sada glasno govori da iza ove krize vlasti slijedi nova koja se odnosi na izborni zakon, koji bi trebalo da bude usvojen.

Kratko rečeno, kriza je postala epitet za parlamentarnu većinu na nivou BiH. A iz tavorenja se napredak ne može očekivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana