Tapkanje u mjestu

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zemlja u kojoj svako može reći da će jednog dana biti bolje, a niko kada će i da li će taj dan uopšte i doći.

U istom vrtologu priča o toleranciji, suživotu i pomirenju, s jedne, a stalnim dizanjem tenzija i tjeranjem inata, sa druge strane, polazimo polako treću deceniju, ali nas je sve manje.

Određene želje nisu splasnule ni danas, iako je tačka na rat stavljena polovinom devedesetih godina prošlog vijeka. Još se nadaju i prave korake u pravcu u kojem oni žele da idu, a da pri tome ostale, koji se isto pitaju, pokušavaju da ostave u ćorsokaku.

Kakva god da je ova zemlja, čine je Republika Srpska i FBiH, uz zajednički nivo, koji se mahom pokazao dobar samo kada je u pitanju trošenje novca svih poreskih obveznika. Samo tada je sve složeno i bez problema.

Sve drugo ide po dobro poznatom principu povuci-potegni, a običan narod ispašta, dok se politički i drugi interesi po pravilu lome preko njihovih leđa.

Bošnjački politički vrh otvoreno nameće stavove kao da su predstavnici svih u ovoj zemlji i nikako ne prihvataju da ova zemlja može naprijed ovakva kakva jeste samo ako svi koji se nešto pitaju poštuju i svoje i tuđe.

A da to nije tako najbolje pokazuju najnovija dešavanja u vezi sa zastavom Republike Srpske u Predsjedništvu BiH koja je u više navrata uklanjana jer pojedinci smatraju da joj tu nije mjesto. Ako je ona suvišna - zašto onda ne odbiju i novac koji poreski obveznici iz Srpske daju za finansiranje rada te i drugih institucija na tom nivou vlasti?

Takvo ponašanje nakon toliko godina suživota i pomirenja je svakakvo samo ne dobro i poželjno, ako im je svima stalo do napretka BiH s ciljem poboljšanja života svih onih koji u njoj još vide svoju budućnost.

BiH čekaju brojni izazovi u kojima će biti veoma teško doći do konsenzusa. Jedan od njih je i otvoren poziv za članstvo u NATO-u, čije trupe srpski narod ne pamti po dobrom. Razloge za takav stav ne treba uopšte objašnjavati, mada u BiH ima još dosta onih kojima je neke stvari potrebno crtati jer su ostali u nekim, najtežim godinama za ovu zemlju.

BiH je zakoračila na neki novi put, ali još tapka u mjestu i ne uspijeva da se pomjeri više od dna. Ona ima svoju šansu, u ovom sastavu, samo kada svi budu poštovali sve strane, kao i uvažavali različitosti. Razgovor nikada nije na odmet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana