Tamnovanje zbog sivog doma

Željka Domazet
Tamnovanje zbog sivog doma

Generalni direktor Evropske mreže javnih emitera Ingrid Deltenre upozorila je sve bh. institucije i druge međunarodne organizacije da bi zbog velikih dugovanja prema ovoj instituciji BiH mogla da bude isključena iz ove unije, a građani BiH uskraćeni za pogled na dešavanja van njenih granica.

Osnovni je problem što nisu izmirena dugovanja koja je prema ovoj instituciji napravio BHRT i što BiH, kada je o digitalizaciji riječ, praktično nije krenula sa mrtve tačke. Deltenre je konstatovala da je u duhu solidarnosti Evropska unija javnih emitera velikodušno otpisala dugove BHRT-a iz ratnog perioda, kao i veći dio dugovanja koja su se nagomilala do 2002. godine, ali da se to više ne može tolerisati.

S druge strane, prva dama Evropske mreže javnih emitera upozorava da BiH nije krenula ni sa digitalizacijom kako je planirala i da bi zbog toga mogla da bude isključena iz aktivne komunikacije javnih emitera do 2012. godine. Ona je konstatovala da sa izuzetkom Radio-televizije Republike Srpske druga dva javna emitera nisu ništa učinila na digitalnoj modernizaciji, ali da je različitim izmjenama i dopunama zakona i njoj zabranjeno da se kreće naprijed.

Dugovanja koja su pravila druga dva javna servisa jednostavno su toliko velika da ih ni Evropska unija javnih emitera ne može tolerisati.

I dok bi BHRT i FTV, u kojima se više ne zna koliko ko kome duguje i šta da učine sa "sivim domom", htjele da im država izmiri sva dugogodišnja dugovanja, na tacni servira satelitski program i uz to riješi pitanje odlaska kadrova, dotle se RTRS-u zabranjuje da napravi iskorak i krene naprijed.

Da je pravde u ovoj državi, koje izgleda više nema ni na papiru, za svaki iskorak iz bh. mraka morala bi da uslijedi nagrada. U BiH kao državi, gdje je odavno prestala svaka logika, oni koji pokušaju da dignu glavu iz blata bivaju kažnjeni. Regulatorna agencija za komunikacije koja godinama drži sredstva za digitalizaciju ne raspoređuje ih i ne dogovara se, jer očigledno je da se favorizuju oni koji su bliže ovoj agenciji, a po glavi lupaju oni koji bi da se izdignu iz tog blata.

Ne znamo kako će ovu zavrzlamu riješiti institucije BiH koje je Deltenre prozvala i pozvala, ali je jasno da je Evropska mreža javnih emitera odlučna da naplati svoje. Ko i kako je pravio dugove neka ih i plaća. Građani BiH zaista ne mogu čekati da se "sivi dom rastali". Ne samo da žele putovati Evropom bez viza oni koji imaju novac, nego i oni koji su uz svoje TV prijemnike kod kuće žele da vide šta se van granica bh. rupe dešava. Uostalom, zbog toga plaćaju i RTV pretplatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana