Talas poskupljenja

Milijana Latinović

U iščekivanju novog talasa pandemije virusa korona, o kojem već danima bruje i struka i mediji, stanovnike Republike Srpske mogao bi zapljusnuti još jedan, i to talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Iako je godina rodna i pšenica skoro požnjevena, među mlinarima se sve glasnije šuška da će brašno poskupjeti, što automatski dovodi do rasta cijena pekarskih proizvoda.

Kada i za koliko će cijene rasti, nije poznato, ali kad god se dogodi, to svakako neće biti prvo ovogodišnje poskupljenje, je­r su pekari cijene već korigovali početkom godine.

I ne samo oni, i drugi proizvođači su podigli cijene svojih proizvoda. Svaki novi rast, makar i za fening ili dva, baca na koljena građane, čija su primanja odavno nedovoljna da pokriju mjesečnu potrošačku korpu i koji iz mjeseca u mjesec jedu hljeb sa sedam kora.

Iako se penzije redovno usklađuju, a plate postepeno povećavaju, taj rast ne prati rast potrošačkih cijena, zbog čega će mnogi doći u situaciju da ne mogu sebi i svojoj porodici da priušte ni najosnovnije.

Nažalost, i danas je takvih podosta, o čemu svjedoče i redovi ispred javnih kuhinja. Zbog divljanja cijena hrana za mnoge, nažalost, postaje luksuz, a ukoliko se najave novih poskupljenja obistine, pred stanovnicima Srpske biće još jedna paprena jesen, jer nije isključeno da do tada poskupe i ogrev i zimnica. I tako sve ukrug.

Do kada će oni sa najnižim penzijama i platama uspijevati da se izbore za koru hljeba, veliko je pitanje imajući u vidu činjenicu da skoro sve što im mjesečno legne na račun daju za režije i lijekove.

Kada se sve to sabere, računica je i više nego jasna.

Imajući u vidu mjesečna primanja i cijene namirnica, komunalija i svega ostalog, potpuno je jasno zašto su mnogi odavno spakovali kofere i otišli preko granice. Nisu namirnice jeftine ni u zapadnoj Evropi, ali su plate višestruko veće nego kod nas, pa od onoga što zarade ipak mogu lagodnije da žive.

Ukoliko se hitno ne preduzmu neke mjere i ne stane u kraj divljanju cijena, autobusi za inostranstvo biće puni onih koji kupuju kartu samo u jednom smjeru. Oduvijek je onima koji prodaju najvažnija bila zarada, ali treba da imaju na umu da će enormnim poskupljenjima otjerati i ono malo kupaca što im je preostalo pa će umjesto na trpezama hrana završavati na deponijama, a od toga niko neće imati koristi. Gladni će ostati i proizvođači i potrošači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana