Takse

Vedrana Kulaga
Takse

Republika Srpska godinama muku muči sa stotinama hiljada maraka neplaćene boravišne takse, a ta neslavna tradicija, sudeći prema podacima, nastavljena je i ove godine.

Zbog neodgovornosti i neažurnosti, Srpska je za šest mjeseci izgubila blizu 45.000 maraka upravo zbog neplaćanja boravišne takse.

Da stvar bude gora, povećan je broj turista koji se odlučuju da posjete RS i da se lično uvjere u sve potencijale koje ona može da im ponudi. Tako je u Srpskoj u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 114.646 turista, koji su zabilježili 287.204 noćenja, a razlika u broju noćenja po uplati boravišne takse i podacima o ostvarenom broju noćenja za ovih šest mjeseci iznosi čak 121.144 noćenja.

Tako budžet Republike Srpske skoro svake godine biva oštećen za nekoliko hiljada maraka zbog neuplaćenih boravišnih taksi, a mnogo toga moglo bi da se uradi s tim novcem.

Siva ekonomija cvjeta, a kako ilegalnom boravku u Srpskoj stati u kraj i riješiti ovaj problem, čini se, za sada niko ne zna. Pokušaji postoje, ali za sada nisu dali rezultate.

Republika Srpska ima bogat turistički potencijal, pa zašto se onda ne bismo svi potrudili da dodatno unaprijedimo, promovišemo i zaradimo.

Jasno je da je neophodno da nadležni organi povećaju kontrole, kako bi se riješio ovaj problem, jer ako je suditi po dosadašnjoj praksi, iznos neplaćenih obaveza prema državi mogao bi da bude još veći.

Ako je za pohvalu, bar je ova zemlja prepoznata kao turistička destinacija, i za to nam je trebalo vremena.

Napraviti turistički brend od planina, rijeka, kupališta, znamenitosti i običaja ispalo je najlakši posao, a ono što se smatra zakonskom obavezom, najteži.

S obzirom na to da nam u RS pristižu turisti iz svih krajeva svijeta, treba se nadati da će sa sobom ponijeti i naviku, čiji bi izostanak trebalo da bude i te kako kažnjen, da uplate zakonski iznos za boravak u zemlji, a naši ugostitelji isti plate državi.

A kazne za neplaćanje taksi izostaju, valjda iz straha da ne otjeramo i ovo turista što nam dođe... Opet na svoju štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana