Takse

Marina Čigoja

Kriza koja već godinama steže i mnogo moćnije ekonomije od Republike Srpske i BiH definitivno je ostavila trag na poslovanje preduzeća. Negativni rezultati zabilježeni su i u prošloj godini, a ako je suditi prema prvim mjesecima ove, ni u 2013. neće biti nekog značajnijeg oporavka. Najbolje čemu možemo da se nadamo je zaustavljanje daljeg pada.

Ono što posebno zabrinjava je potpuno odsustvo volje vlasti u BiH da se privrednicima, makar malo, pomogne kako bi prevladali teško stanje u kome se trenutno nalaze.

Teško se sjetiti jednog konkretnog poteza, propisa, projekta koji je u posljednje vrijeme donesen kako bi se pomogla posrnula privreda. Naprotiv, uglavnom su se donosili zakoni koji su propisivali samo nove namete privrednicima, a sve to kako bi bilo omogućeno nesmetano finansiranje javnog sektora, koji je, po ko zna koji put moramo reći, ne samo preglomazan, nego i neefikasan i koji definitivno privreda ovakva kakva je sada ne može finansirati.

Samo jedan od takvih nameta bile su izmjene Zakona o administrativnim taksama BiH koje su krajem prošle godine usvojene i kojima su pojedine takse povećane i do osam puta, a troškovi preduzeća na godišnjem nivou povećani za 20.000 KM i više!

Kome je uopšte, u ovako teškim ekonomskim vremenima, palo na pamet da donosi takav zakon? Šta se time htjelo postići? Jasno je da će svako dalje gomilanje opterećenja privredi imati samo negativne posljedice i da će doprinijeti gašenju preduzeća, a samim tim i otpuštanju radnika.

Zbog toga treba pozdraviti odluku Vlade RS da pokrene inicijativu za preispitivanje i vraćanje administrativnih taksi na nivo prije izmjena ovog zakona na kojima privrednici odavno insistiraju.

Isto tako, nadamo se da ovo neće ostati samo inicijativa i da će predstavnici RS u organima vlasti BiH zaista učiniti sve da se te takse smanje.

Takođe, i ostali nivoi vlasti trebalo bi da imaju razumijevanja za probleme privrede i da, ako već ne mogu ili ne žele da je stimulišu, barem ne povećavaju obaveze koje sada postoje. Privrednici bi im bili i te kako zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana