Takozvana država

Darko Momić

Bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić prije dva dana su pokazali da su upravo onakvi kakvima ih još od konstitutivne sjednice doživljava i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i javnost u Srpskoj.

A Komšića doživljava kao sarajevskog šibicara i rezervnog bošnjačkog člana tog tijela koji funkciju duguje reis-ul-ulemi zato što na džumi uoči svakih izbora sugeriše “dobrim Bošnjanima” kome treba da usmjere višak svojih glasova. Džaferovića opet javnost u Srpskoj, ali i u FBiH doživljava kao “čuvara plaže u zimskom periodu”, odnosno funkcionera koji je na trenutnoj poziciji sa jedinim i isključivim zadatkom da sprovodi direktive SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića sa ciljem da doprinese tome da se “sin oca nacije” na opštim izborima naredne godine vrati u fotelju koja je prema njihovom poimanju rezervisana za “prvog u Bošnjaka”.

A ako u Predsjedništvu BiH imate dva takva lika, onda apsolutno ne treba da čudi što iz dana u dan pokazuju političku neukost i kratkovidost, državnički amaterizam i nezrelost i što najviše poražava - najprizemnije podaništvo i poltronstvo prema takozvanoj međunarodnoj zajednici, odnosno njemačkom diplomati Kristijanu Šmitu.

Prema takozvanoj međunarodnoj zajednici se kaže zato što Šmitu, koga oni smatraju visokim predstavnikom i najvišim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, odgovara samo epitet - takozvani. Kako drugačije nazvati zvaničnika za čije imenovanje na mjesto šefa OHR-a je potrebna saglasnost Savjeta bezbjednosti UN, a tu saglasnost ne samo da nije dobio, već su dvije od ukupno pet stalnih članica tog tijela - Kina i Rusija - uputile zvaničnu diplomatsku notu u kojoj navode da ne prihvataju njegov legitimitet kao novog visokog predstavnika.

I pored svega toga, Komšić i Džaferović se sastaju u zgradi Predsjedništva BiH i donose kojekakve odluke, među kojima je i poziv tom i takvom Šmitu da se “uključi u rješavanje situacije u vezi sa gašenjem požara i iskoristi svoj autoritet i ovlaštenja da bi se omogućio hitan angažman letjelica kojima raspolaže BiH”.

Tragikomični paradoks je što su u trenucima kada su “šibicar” i “čuvar plaže” upućivali taj poziv, helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske već bili iznad Jablanice i gasili požare. A tamo su se uputili nakon prvog poziva u pomoć i u gašenju požara će učestvovati dok god za tim bude bilo potrebe.

Za to vrijeme Komšić i Džaferović svojim potezima će pokazivati zašto država u čijem predsjedništvu oni sjede ne zaslužuje da se zove nikako drugačije nego - takozvana.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana