Tako blizu, a tako daleko

Milijana Latinović
Tako blizu, a tako daleko

Ni skoro decenija i po nije bila dovoljna BiH da obezbijedi kandidatski status za pristupanje Evropskoj uniji. Toliko dugo traje priča, samo priča da bi trebalo, da bi moglo... I tu sve završava, u praznoj priči o velikoj evropskoj porodici.

Iako je Evropa tik ispred nas, nekoliko desetina kilometara i eto granice. Tamo na drugoj obali Save tu počinje Evropa.

Tako blizu, a tako daleko.

Iako je Evropska komisija predložila da BiH bude dodijeljen status kandidata za punopravno članstvo u EU pod uslovom da ispuni osam zadataka, sveopšti utisak je da smo od Evrope dalje nego ikad.

Mi ni u svom dvorištu nismo u stanju da se dogovorimo.

Nismo sposobni da izaberemo političke predstavnike koji će u ime svih nas u iduće četiri godine da vode zemlju. Kod nas je dan izbora sve, samo ne praznik demokratije. Jednako nismo bili u stanju ni da se dogovorimo oko odgovora na pitanja iz Upitnika koji nam je Evropska komisija svojevremeno poslala. Odgovarali smo čak dvije godine.

Kao i do sada, sve oči uprte su u one koji vode BiH.

Da bismo uopšte mogli da se pozabavimo rješavanjem novih zadataka koje je pred nas stavila Evropa BiH mora što prije da konstituiše institucije, a potom da se oni koji konce drže u svojim rukama posvete reformama, a ne vječitom međusobnom prepucavanju i optuživanju, jer je to ono čime su se uglavnom bavili i sve protekle godine.

Rezultati tog njihovog (ne)rada ne vide se ni pod lupom. Napretka nema, a situacija je daleko od dobre na mnogim poljima.

I ko zna dokle će to sve biti tako. Onima koji vode BiH usta su oduvijek puna demokratije, borbe za bolji život naroda, evropskog puta i ko zna čeka sve još. Međutim, osim što se dobro busaju u prsa i usavršili su zamazivanje očiju narodu, ne rade ništa konkretno. Da rade već bismo se pomjerili naprijed. Ovako, tapkamo u mjestu.

Želimo u Evropu, a Boga molimo da nas tamo ne prime.

Tako bi se ukratko moglo opisati sve što se dešava u BiH.

Zbog politike nismo dio ni inicijative “Otvoreni Balkan” za koju kažu da je Evropa u malom. Ni tu nije bilo političkog dogovora, džaba narod i privrednici, kad oni u foteljama ne mogu ili bolje rečeno neće da se dogovore. Da ima imalo dobre volje za deceniju i po bi se već pomjerili s mjesta, ovako ni najnovija podrška Evropske komisije za dodjelu kandidatskog statusa ne donosi nikakvu radost, niti ohrabrenje. Mi vrlo dobro znamo s kim imamo posla u našem dvorištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana