Tajne nabavke javnim novcem

Marijana Miljić Bjelovuk
Tajne nabavke javnim novcem

BiH zauzima prva mjesta na svim svjetskim listama samo kada je riječ o onome što nije dobro i što se ne radi kako treba. Na svim drugim svjetskim skalama smo na samom dnu. Uvijek prvi među posljednjima, ali uglavnom posljednji.

Kada je riječ o korupciji u javnim nabavkama, koje gutaju milijarde maraka novca građana, u tom domenu BiH je svjetski lider. Niko je ne može maknuti sa tog trona. Korupcija cvjeta i cvjetaće. Sve snage usmjerene su ka njenom jačanju, kao da je neka grana privrede.

Nadležne institucije ne žele ni da sprovedu preporuke revizora da se otklone sve uočene anomalije, jer im to ne ide u prilog. Ako bi kojim slučajem posegnuli za savjetima revizora, onda bi korupcija u javnim nabavkama splasnula. Pa, gdje smo onda prispjeli? Pade BiH sa prvog mjesta.

Nikakve izmjene zakona niti drugih akata neće dovesti ni do toga da na ovom tržištu milioni maraka ne završavaju u privatnim džepovima partijskih kolega, rodbine, kumova i prijatelja onih kojih upravljaju institucijama. Uvijek će se naći način da sve bude po zakonu. Odnosno, članovi zakona na njih se ne odnose.

Prilagođava se BiH evropskim direktivama kada je riječ o javnim nabavkama, jer vjerovatno nema ni drugog izlaza, ali će, s druge strane, usput jačati i metode kako da milioni završe na privatnim računima onih koji su u sprezi sa rukovodiocima institucije, koji su i dalje na vezi sa čelnicima koji su ih tu i postavili iliti imenovali.

Nema napretka u ovoj zemlji apsurda sve dok se vodimo takvom politikom trošenja novca građana. Na konkursima su oduvijek pobjeđivali podobni, a nikako oni koji su sposobni i koji bi trebalo.

Javna je tajna da se konkursi za trošenje novca građana namještaju, odnosno prilagođavaju firmama iza kojih u najvećem broju slučajeva i stoje oni koji rukovode institucijama ili su na vlasti.

Da smo iole uređena zemlja i da se želimo obračunati sa korupcijom u javnim nabavkama, revizorski izvještaji u kojima se uoči nezakonito trošenje novca kroz namještene poslove prvo bi išli na adrese pravosudnih institucija, koje bi time trebalo da se pozabave. Ovako, oni odu na aminovanje onima koji su na čelo institucija postavili svoje ljude. I sva priča se na tome završava.

Izvještaji budu usvojeni, nekada uz pokoju opasku, i sve ostane na tome. Uglavnom se tog dana tu priča završava. Sutradan se već smišlja nova afera, odnosno novi posao za bogaćenje podobnih. I tako ukrug. Već godinama. Ako kojim slučajem neko i digne glas protiv, bude kažnjen time što on ili njegovi najbliži budu maknuti sa liste dobrih saradnika. Tamo ostaje, u tom ćošku, sve dok ne promijeni svoj stav i podrži tajno sklapanje poslova javnim novcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana