Tajne jezera Perućac

Svjetlana Tadić
Tajne jezera Perućac

Da se po ko zna koji put preko žrtava rata žele postići neki drugi ciljevi, koji sa žrtvama nemaju nikakve veze, pokazalo se u u slučaju ekshumacija tijela iz korita jezera Perućac.

Prvo je akumulaciono jezero ispražnjeno zbog remonta Hidroelektrane Bajina Bašta, poslije čega su na obalama jezera uočene kosti. Predstavnici Instituta za traženje nestalih BiH odmah su izašli na teren i krenuli sa ekshumacijama, te na taj način došli do broja o ostacima blizu 300 lica koji su u prethodnom ratu, pretpostavlja se, bačeni u jezero.

Kada je ekshumacija trebalo da se završi i da se voda počne puštati u jezero Perućac, Institut je zatražio dodatno vrijeme za iskopavanja.

A onda je počela politizacija čitavog slučaja. Institut za nestale BiH preko Evropske unije, Haškog tužilaštva i ko zna još kojih institucija lobirao je zaustavljanje puštanja vode. A samim tim i za nanošenje štete elektroenergetskom sektoru Srbije i Republike Srpske.

S jedne strane, stručnjaci u elektroenergetskoj oblasti kažu da, ako se traženje ostataka žrtava rata u koritu Perućca oduži na tri mjeseca, u Srbiji će vjerovatno gorjeti jedino svijeće. S druge strane, u Institutu kažu da "nema smisla da se obustavlja istraživanje Perućca koje trenutno predstavlja najveću masovnu grobnicu na Balkanu".

Da u svemu presuđuju politički uticaji pokazalo se time što među onima koji kupe kosti po koritu Perućca nema Srba, a samim tim ni srpskih žrtava u tom jezeru. Da li je cilj da sve žrtve rata budu Bošnjaci, da se Srbiji smanji dotok električne energije ili da se "Elektroprivreda Republike Srpske" ošteti za višemilionske iznose, nikome više nije jasno. Slijed događaja pokazao je da tu nisu čista posla i da su u svemu žrtve sporedna stvar.

Zašto? Zato što je rukovodilac Instituta za nestale BiH Amor Mašović prije samo nekoliko dana govorio da je potrebno još najmanje 30 dana da se radi na lokaciji Perućca dok se ne pokupe svi ostaci žrtava. Juče je, međutim, bila druga priča, u istom tom Institutu saopšteno je da će se sa puštanjem vode u akumulaciono jezero početi danas. Zašto? Da li je odlučeno da se, ipak, posmrtni ostaci ostave u jezeru? Ili možda ostataka nije ni bilo? Ili su, ipak, svi shvatili da pravljenje štete elektroenergetskom sektoru dvije zemlje nikome ne donosi dobro? Na ova će pitanja svi dati različite odgovore.

Ono što se zna jeste da je zaista sramota da se žrtvama manipuliše na taj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana