Svođenje računa

Svjetlana Tadić
Svođenje računa

Koliko Republiku Srpsku koštaju institucije BiH u ovom trenutku niko pouzdano ne može da kaže.

Ono što je sigurno jeste to da se radi o više stotina miliona maraka na godišnjem nivou. A zašto? Zato što su osnovane čak 74 institucije BiH koje služe da troše pare i prave sporazume, preglede, tabele, pravilnike, koji malo kome služe, a pogotovo ne Republici Srpskoj.

Kada zajedničke institucije i odluče da naprave kakav zakon on sadrži po nekoliko propisa kojima se malo po malo nadležnosti pokušavaju sa Srpske prenijeti na BiH. Da ne zaboravimo napomenuti da prema Ustavu BiH, entiteti obezbjeđuju finansije za funkcionisanje istih tih zajedničkih institucija.

Mnogobrojne agencije, direkcije, instituti, savjeti, odbori, komisije i kancelarije na nivou BiH izvlače iz dana u dan milione maraka iz budžeta, para koje su zaradili poreski obveznici.

Republika Srpska je odlučila da se suprotstavi tome, te da ne dozvoli dalje nasilje i gubitke zbog neodgovornih potrošača zvanih "institucije BiH".

Došlo je vrijeme da se na papir, crno na bijelo, stave, pojedinačno: sve institucije koje su nelegalno osnovane sa svim njihovim troškovima, pokušajima prenosa nadležnosti, mutnim i smutnim poslovima, neodgovornim rukovodstvom, rasipništvom. Da se naglasi ko, koliko i kako troši, da li i kome polaže račune za svoj rad i koliko sveukupno RS ima štete od tih institucija.

Ono što se za sada zna jeste to da Srpsku najviše košta pravosuđe BiH koje godišnje troši više od 40 miliona maraka, te "Željeznice BiH" kojima se iz budžeta RS direktno svake godine daje oko pola miliona maraka.

Pored toga, u institucijama Srpske u budućem periodu detaljno će se analizirati svaki zakon donesen na nivou BiH i koliku štetu njegovo sprovođenje nanosi RS.

Sa svim ovim podacima pod miškom, predstavnici vlasti Srpske treba da se zapute prema Sarajevu, i da potraže promjene. Jer ovom je narodu već dosta praznih priča, traži se akcija i to samo ona koja sluti na promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana