Svođenje računa u Šumama

Ma­ri­na Čigoja

"Šume RS" su jedno od preduzeća koje može i mora da ostvaruje pozitivne rezultate. Da bi to bilo postignuto, neophodno je da pojedinci koji su koristili ovo preduzeće kao svoje vlasništvo, bogatili se i zapošljavali rodbinu i prijatelje budu adekvatno sankcionisani. Smjenama ili udarcima po džepu!

Mnogo puta najavljivano i započinjano, a nikad zaista i urađeno, pospremanje u javnim preduzećima moglo bi da se desi u ovoj godini. Ako je suditi prema najavama iz "Šuma Srpske", novu godinu počeli su "oštrim startom".

Uprava "Šuma" do kraja ovog mjeseca planira da smijeni direktore šumskih gazdinstava koja su negativno poslovala. Pored toga, planirano je i smanjenje plata svim zaposlenim u gazdinstvima koja ne rade dobro, a i zaposlenima u samoj upravi preduzeća.

Vrijeme je i bilo da se neko ozbiljno uhvati u koštac sa problemima, a možemo slobodno reći i kriminalom, koji je godinama bio očigledan u ovom preduzeću. Zapošljavanje preko veze, davanje drvnih sortimenata na "lijepe oči", razni sumnjivi ugovori samo su neki od problema koji su ovo preduzeće doveli na ivicu kolapsa.

Međutim, to ne treba da bude posljednja mjera koja će biti preduzeta. Svakako da treba nastaviti u ovom pravcu i zahtijevati od svih koji donose odluke, ali i onih na nižim nivoima, da ozbiljno rade svoj posao, kako zahvaljujući njihovom neradu više ne bi bilo dovedeno u pitanje poslovanje drvoprerađivača koji i bez toga imaju dovoljno problema.

"Šume" su jedno od preduzeća koje može i mora da ostvaruje pozitivne rezultate. Da bi to bilo postignuto, neophodno je da pojedinci koji su koristili ovu firmu kao svoje vlasništvo, bogatili se i zapošljavali rodbinu i prijatelje budu adekvatno sankcionisani. Smjenama ili udarcima po džepu!

Iako se za ovo preduzeće vezuju brojne afere, svakako da je vrhunac bilo hapšenje bivšeg direktora Srđana Ljubojevića, koji je optužen za primanje mita.

Očigledno je da je već dugo u "Šumama RS" radio ko je šta htio i da je veoma teško odjednom stvari okrenuti u pravom smjeru, ali, ako je vjerovati planovima sadašnje uprave, volja za to konačno i postoji.

Prve čistke u gazdinstvima koja su imala loše rezultate očekuju se već krajem mjeseca, a vjerujemo da bi ovo moglo da bude i upozorenje ostalim direktorima da se uozbilje i prihvate posla ili da očekuju istu sudbinu.

Bilo kako bilo, godina je tek počela, a hoće li novogodišnja odluka "Šuma" biti i sprovedena, saznaćemo vrlo brzo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana