Svjetska ekskluziva

Miroslav Filipović
Svjetska ekskluziva

"Ma da, ljudi, slikao sam i ja juče Elvisa, eno na svakoj slici mi je jučerašnji datum, vjerujte! Žao mi je gospodo, ali Holandija je odlučila da podrži ukidanje viza. Patetično je koliko ti amateri insistiraju na lažnim informacijama. Bakir je nekulturan čovjek i amaterski novinar".

To su samo neki od komentara kojima je javnost u Srbiji ismijala "svjetsku ekskluzivu" emisije "60 minuta", u kojoj su emitovani najmanje osam godina stari snimci haškog optuženika Ratka Mladića.

Svi se slažu da je riječ o propagandi, čiji cilj je pokušaj da se spriječi da Srbija dobije liberalizaciju viznog režima. Napravljena je vanredna emisija "60 minuta", pompezno je najavljivana cijeli dan, sa "ekskluzivom" snimaka koji su poznati svim relevantnim institucijama odavno, prije svega Haškom tribunalu i da paradoks bude veći, Hagu ih je dostavila sama Srbija.

Toliko sitno, besmisleno i huškački odrađen posao. Školski primjer nadrinovinarstva, manipulacije informacijama i obmanjivanja javnosti. Ekskluzivna emisija otkrila je neotkriveno: Ratko Mladić još nije uhapšen! Podvig svakako vrijedan Pulicerove nagrade za istraživačko novinarsko dostignuće.

Oštroumni urednik i komentator - analitičar Željko Komšić, stručnjak za svadbe, narodna veselja, svadbarske običaje, narodne igre, stoni tenis, svojim primitivnim jezikom izvrijeđali su intelekt svakog normalnog čovjeka. Ili što reče Senad Avdić, bolje muzičke emisije od Folk filigrana nije bilo.

Ali ne lezi vraže. Ode FTV i dalje. Svijet drumom, a novinari FTV šumom. Kažu da su "snimci 60 minuta digli svijet na noge", "panika u Beogradu", da je "prvi put u istoriji održana vanredna konferencija Savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom" i slične nebuloze.

Tragedija je jedino u tome što sve to radi javni servis, koji bi trebalo da se drži standarda i profesije. Ali desila se i jedna dobra stvar, cijeli region je vidio "profesionalizam" "60 minuta", autentično istraživačko bh. novinarstvo dopunjeno adekvatnim sočnim rječnikom.

Vidjeli su i "ekskluzivu" propraćenu pristrasnošću i - strašnom mržnjom. Neizlječivom, patološkom, koja, kroz istoriju, ruši život i nadu. Onom na koju je nobelovac kojeg zovu "četničkim ideologom" upozoravao da ruši upravo one koji mrze. Jer su slijepi. Toliko da ne vide datume na snimcima koje puštaju u eter.

++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana