Svjesno gubljenje novca

Marijana Miljić Bjelovuk

Privatnicima koji drže carinske terminale na zaradi odavno već zavidi i sama Uprava za indirektno oporezivanje BiH, kojoj ti privatnici uplaćuju određeni iznos novca.

Njihova zarada neprestano ide uzlaznom putanjom, a u proteklih jedanaest godina svoje račune podebljali su sa više od 158 miliona maraka, što je skoro na nivou prihoda koje je ubrala sama UIO od svojih, ali i privatnih terminala.

UIO ima svega 10 carinskih terminala, dok privatnici posjeduju tri puta više. Ova institucija nema novca da izgradi nove terminale, a po svemu sudeći to im ne dozvoljava ni vlast u BiH, jer ne izdvaja novac za te namjene.

Za sva moguća rasipništva novca ima, ali za te projekte nema. Gradnjom terminala u vlasništvu UIO povećali bi se iznosi na njenom računu, a dalje bi taj novac išao ka entitetima. Ali, kod nas se ne radi ništa što je u interesu zemlje i njenih građana, pa zašto bi onda gradili i terminale i ubirali novac koji bi dalje išao u razvoj. 

Pored toga, što ubiraju milione maraka na račun prevoznika, na privatnim terminalima ne libe se ni da im svako malo mijenjaju cjenovnike i proizvoljno naplaćuju svoje usluge. Tu se ne obaziru na odluku UIO, jer iskustva špeditera govore da naplaćuju za prostor od 50 do 60 maraka, a neko čak i više, iako odlukom je propisano da taj iznos treba da bude  manji za deset, odnosno 20 maraka.

Iskustva prevoznika govore i da pojedinim privatnicima  nije strano da svako malo izmisle neku novu uslugu koju su špediteri primorani da plaćaju. Taj novac stavljaju u svoje džepove i nikome ga i ne prikazuju. Time šalju jasnu poruku, a to je da imaju nekoga da im čuva leđa i da mogu da rade šta hoće. U svim sferama života u BiH je tako, pa zašto bi bili izuzeci poslovi na carinskim terminalima.

Apeli da se toj praksi stane u kraj, nisu urodili plodom. Obećanja od vlasti je bilo, kao i uvijek, ali su ona ostala samo na tome, kao i uvijek.

Poruku da nadležni treba da rade u korist zemlje i njenih građana i privrednika niko od vlasti ne želi da čuje. Zbog toga i dalje možemo očekivati da UIO ostaje bez miliona maraka, a da prevoznici plaćaju od terminala do terminala neku drugi, višu cijenu, ali i izmišljenu uslugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana