Svjedoci protiv Zupca

Željka Domazet

Da se Tužilaštvu BiH žuri da prikupi "nove dokaze" u slučaju njihove isforsirane optužnice protiv direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca, jasno je kao dan.

Prošlo ročište na kome su svjedočili svjedoci Tužilaštva je pokazalo da njihovo svjedočenje nije u korist ove institucije,  nego u korist odbrane pa su, tvrde upućeni, požurili sa pribavljanjem novih svjedoka i nekih dokaza kako bi makar potkrijepili svoju optužnicu, ali po svemu sudeći i to im ne ide naruku.

Mada zakon kaže da se dodatni svjedoci mogu predložiti i saslušati, u ovom se slučaju postavlja pitanje da li su zaista pribavljeni na valjan način i kakve je sve pogodnosti i pozicije Tužilaštvo ove zemlje tim na brzu ruku pribavljenim svjedocima obećalo. Da li je riječ o pogodnostima koje će dobiti od ove institucije ili nečem drugom pokazaće tok suđenja.

U Tužilaštvu su osim što su vrbovali osuđenike, telefonski, umjesto pozivom, za svjedoke pozvali i dvojicu pripadnika Agencije. Ovi pripadnici SIPA su uredno prijavili da su bili vrbovani i da poštuju svoju instituciju i zakon.

Da se "Slučaj Zubac" pretvorio u umivanje i pranje od odgovornosti svih koji su trebali da reaguju i ne dozvoliti da se zapale zgrada Predsjedništva, Arhiv BiH i federalne institucije, jasno je kao dan.

Vrlo zanimljivo će biti i kada o cijelom slučaju budu svjedočili bivši ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić i aktuelni direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač, kao i drugi svjedoci koje je najavilo Tužilaštvo.

Jer ovi dosadašnji u svojim istupima u prostorijama Suda BiH su pokazali da krivice nema, da je riječ o isforsiranoj i zlonamjernoj optužnici koja je očigledan primjer udara na profesionalizam i rad.

Očito je da Tužilaštvo na sve načine pokušava pod okriljem nezavisnosti da vodi kadrovsku politiku u ovoj zemlji i da sve one koji nisu po njihovoj mjeri kazne, pa bilo dokaza protiv njih ili ne.

Ako u ovoj zemlji pravosudne institucije budu vodile kadrovske politike onda je sasvim sigurno da neće dugo dogurati. Biće to sudokratska zemlja u kojoj će se javnost baviti izmontiranim procesima, dok će krupne ribe koje su odavno trebale da se nađu na optuženičkim klupama i dalje plivati na slobodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana