Svjedoci pod prisilom

Goran Maunaga

U nekoliko predmeta ratnih zločina počinjenih nad pripadnicima bošnjačkog naroda istražioci SIPA i Tužilaštva BiH već godinama koriste prisilu prilikom ispitivanja svjedoka, ali i od te jezive činjenice, u svemu tome, ima i ona još strašnija.

A to je činjenica da niko nikad u tim institucijama nije pokrenuo ni provjeru, a kamoli pitanje odgovornosti tih nasilnika, koji, pod izgovorom profesionalne istrage i zaštite prava i pravičnosti, svjedocima prijete i prisiljavaju ih da daju lažne izjave.

Naprotiv, neki od njih napredovali su u poslu, čemu je doprinio i Sud BiH, ne uzimajući izjave prisiljenih svjedoka kao relevantne i osuđujući pojedince na dugu robiju samo na osnovu tih prvobitnih, lažnih izjava svjedoka.

U predmetima ratnih zločina "Kravica" i "Patkovci", u opštini Srebrenica, već godinama postoje tvrdnje velikog broja svjedoka da su im istražioci SIPA Bajro Kulovac i Ejub Zukić prijetili tokom saslušanja i od njih uzeli izjavu pod prisilom.

Svjedoci su to još prije četiri-pet godina potvrdili i za tadašnjeg tužioca Tužilaštva BiH Ibru Bulića, kao i za istražioca Mevludina Mujezinovića, za kojeg su naveli da je, zajedno sa Zukićem, u predmetu "Korićanske stijene" od njih tražio da svjedoče da su vidjeli Dušana Jankovića na Korićanskim stijenama gdje je ubijena grupa Bošnjaka. Oni su to pod prisilom i slagali, a kad su u izjavi Sudu BiH naveli da to nije tačno, Sud to nije uvažio. Janković je na osnovu izjave, za koju je onaj koji ju je dao rekao da je lažna, osuđen na 27 godina zatvora.

Da će sve to biti ponovljeno i u predmetu "Patkovci", za koji je u toku suđenje Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, indirektno je najavio sudija u tom predmetu, koji uopšte nije uvažio dokaze odbrane da svjedoci po ko zna koji put Kulovca i Zukića terete za uzimanje izjava pod pritiskom, kao ni istovjetnu izjavu zaštićenog svjedoka u tom procesu. Ali je zato uvažio izjave Kulovca i Zukića, koji su, naravno, negirali da su prijetili svjedoku.

Zato, poslije svega, ne treba očekivati ni provjere ni odgovornost njih dvojice, nego njihovo dalje "avanzovanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana