Svjedoci na vjetrometini

Goran Maunaga

Neprocesuiranje istražilaca koji godinama koriste prisilu prilikom ispitivanja svjedoka i neistraživanje raznih "igara" sa svjedocima uz nepokretanje istrage protiv onih koji ih kupuju i protiv svjedoka koji zbog ličnih interesa iznenada mijenjaju iskaze urodili su plodom - te pojave postaju pravilo ponašanja u pravosuđu u slučajevima ratnih zločina.

 

To potvrđuje i slučaj logoraša Slavka Grabovca, koji javno kaže da mu je njegov ratni mučitelj Nedžad Omerović nudio pet hiljada maraka u zamjenu za ćutanje u sudu i zaborav onoga što mu je u ratu radio taj pripadnik muslimansko-hrvatskih vojnih snaga.

Naravno, Omerović i slični rukovode se slučajevima Nasera Orića i drugih koji su slobodu kupili plaćajući svjedocima da mijenjaju iskaze, da lažno svjedoče ili da, uz iznenadnu amneziju, odustaju od svjedočenja. A da su zbog toga procesuirani i Orić i oni koji su lagali u zamjenu za njegov prljavi novac, kako je to inače trebalo da bude, ne bi Omeroviću i sličnima padalo na pamet da, uopšte, mogu novcem da kupe svjedoke.

Ovog puta je sreća što žrtva nije pristala da mijenja istinu za novac i što je o tome javno progovorila, ali to je samo dokaz da takvi slučajevi i te kako postoje, uz, naravno, pitanje koliko je bilo sličnih primjera koji su se završili na drugačiji način i koji nisu dospjeli do javnosti.

A to su mahom slučajevi u kojima se radi o svjedocima Srbima na koje pritisak vrše i istražioci i zločinci u namjeri da ih, prisilom ili kupovinom, natjeraju na lažno svjedočenje, bilo da je riječ o zločinima počinjenim nad srpskim ili nad bošnjačkim narodom.

Ali dok su srpski svjedoci u predmetima protiv srpskih optuženika u strahu da i oni ne budu optuženi u slučaju ako svjedoče istinito u korist optuženih, s druge strane oni koji lažno svjedoče u slučaju Orića i sličnih nemaju takvih problema. Zato Omerović i slični mogu i dalje slobodno i otvoreno da svojim žrtvama nude novac za lažno svjedočenje, ne strahujući ni od kakvih sankcija.

Veliki pomak za pravosuđe bi bio ako bi Tužilaštvo BiH na osnovu teksta o ovom slučaju pokrenulo provjere i otvorilo istragu. Ali, imajući u vidu dosadašnju praksu, veoma jasno je da se to neće desiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Znate l' onu našu
Znate l' onu našu
Novi izbori, stara lica
Novi izbori, stara lica
Natalitet
Natalitet
Miriše na novu krizu
Miriše na novu krizu
Vrijeme je za školu
Vrijeme je za školu
To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana