Svjedočenje bez straha

Željka Domazet

Da bi se vratilo povjerenje u pravosuđe BiH sasvim sigurno u nerednom periodu u njemu će morati biti otklonjeno dosta stvari, a na primarno mjesto stavljene žrtve ratnih zločina.

Činjenica da je zbog lažnog svjedočenja u Sudu BiH vođen samo jedan proces, a da je mnoštvo optužnica za ratne zločine, prvenstveno za one nad Srbima, padalo zbog promjena iskaza, alarm je na koji pravosuđe treba da reaguje.

Pravosuđe ove zemlje moralo bi više učiniti na istjerivanju pravde i procesuirati one koji su iz kojekakvih razloga mijenjali iskaze, pogotovo ako su to učinili zbog primanja novca, koji je u ovoj zemlji postao sredstvo kojim se „pere krivica“ i zbog kojeg svjedoci „doživljavaju amneziju“.

Pravda bi svakako morala da tretira i sve one koji i danas, dvije decenije nakon rata, siju strah među žrtvama, prijeteći im da ne bi svjedočili.

Pored ovih poteza pospremanje u pravosudnim institucijama moralo bi uslijediti da bi bile očišćene od onih sudija i tužilaca koji su u ratu nečasno sudili i optuživali.

Jer u ovoj zemlji nije rijetkost da i danas presude donose one sudije i tužioci koji su neke žrtve i maltretirali i nečasno presuđivali.

Ma kakvu presudu danas donijeli, naprosto im se ne vjeruje.

Ne budu li svjedoci i žrtve bez ikakvog ustezanja i straha pred nasilnicima mogli da govore šta su sve preživjeli i vidjeli, sasvim sigurno u BiH pravde neće biti.

A bez pravde jednake za sve, bez obzira na to kako se ko zove, sasvim je sigurno da neće biti pomirenja i napretka koji su joj nasušno potrebni.

Mali korak napravljen je u slučaju osumnjičenih za zločine nad Srbima u Konjicu. Svjedok, koji je i žrtva, prijavio je pokušaj podmićivanja, tužilac je o tome govorio u Sudu BiH, a i u samom Sudu BiH su krenuli pravim putem, prema pravdi određivanjem pritvora za osumnjičene da  bi spriječili direktan uticaj na svjedoke.

A ako konačno stanu u kraj i lažnim svjedočenjima, ali prije svega i onima koji prijete svjedocima, plaše ih i onemogućavaju im da kažu istinu, konačno će pravdi omogućiti da krene pravom trasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana