Sviraj kraj!

Anita Janković-Rečević

Juče je u Srpskoj registrovano 146 novozaraženih virusom korona, a samo u Banjaluci 40, što je bio ispodprosječan broj novih slučajeva tokom aprila, kada smo mislili da svjedočimo vrhuncu epidemije.

 

Tih sumornih proljetnih dana, kada se priroda budila, a brojni životi gasili, s nestrpljenjem smo čekali ljeto, puni nade da će sunce spržiti virus i da ćemo se vratiti našim malim, normalnim životima.

Nažalost, te želje i nade nisu stigle do krojača naše sudbine i noćnoj mori se ne nazire kraj. Sa ove distance, tih mučnih aprilskih dana kada smo bili zatvoreni u svojim domovima možemo se prisjećati sa sjetom jer se sada suočavamo sa još ružnijim scenariom, u kojom se dan za danom obaraju neslavni rekordi o pitanju broja novootkrivenih slučajeva.

Virus je i dalje tu, čak se čini agresivniji nego tih dana, kada nam je strah umjesto krvi ključao venama. Broj potvrđenih slučajeva premašio je 4.040, a broj trenutno oboljelih nešto je malo manji od 2.000.

Osim što su se brojevi uvećali, i mnoge druge stvari su se promijenile nagore.

Iako je privredna aktivnost malo živnula, brojna preduzeća su na koljenima. Štetu zbog manjka posla u prvim mjesecima epidemije u dobroj mjeri je anulirala Vlada Srpske kroz pomoć koja je pružena radnicima i privrednicima, ali višemjesečni pad prihoda i obima posla donosi dalekosežnije posljedice od kojih se domaća privreda neće lako oporaviti. 

Ono što se promijenilo je i stanje u zdravstvenim ustanovama. Bolnicama u Zvorniku i Bijeljini prijeti kolaps zbog prevelikog broja oboljelih, a žarišta bukte i u još nekoliko opština Srpske. Na izmaku snaga su i brojni medicinari koji se već pet mjeseci lavovski bore protiv virusa na koji ni sami nisu imuni jer su u vrtlogu vulkana. 

Taj sićušni, ali lukavi "kovid 19" iznenada je srušio planove ljudske populacije. Otkazao je na hiljade sportskih događaja, koncerata, izložbi, humanitarnih akcija, ali se i popriječio na put sreće brojnim zaljubljenim parovima koji su ovog ljeta planirali da stanu na ludi kamen. Umjesto da to veliko, životno "da" glasno izgovore pred stotinama zvanica i uz muziku i pjesmu, bili su prinuđeni na šapat samo u prisustvu matičara i kumova. Pandemija se nemilosrdno ponijela i prema srednjoškolcima koji su ovog proljeća polagali taj čuveni ispit zrelosti. Jedna generacija mladih ljudi nepovratno je izgubila uzbuđenje i sreću koju donosi maturski ples.

Najveću štetu, ipak, je nanio porodicama čije je članove trajno otrgnuo iz njihovog zagrljaja. Svi ti problemi i posljedice koje je korona prouzrokovala ozbiljno su umorili ljudsku populaciju. Mnogi građani su nervozni, depresivni i psihički nestabilni, a svima je preko glave izvještaja i brojki o novozaraženima. Prirodo, ako je i od tebe, previše je. Krajnje je vrijeme da sviraš kraj. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana