Svinjarima svanulo

Milijana Latinović

Na trpezama širom Republike Srpske iduće zime sigurno će biti više domaće peke i čvaraka jer će na račune uzgajivača svinja, koji se godinama bore sa nerentabilnom proizvodnjom, ove godine leći više novca.

Ovogodišnji pravilnik o podsticajima, po svemu sudeći, biće skrojen po mjeri svinjara jer će napokon za uzgoj rasplodnih krmača i tovljenih svinja dobiti veće podsticaje. U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obećali su tovljačima svinja podsticaje veće za deset odsto, što je i više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo.

Uzgajivači svinja u Srpskoj godinama su upozoravali na loše stanje u ovoj oblasti stočarstva i isticali sve nedostatke i muke sa kojima se bore ne bi li sačuvali proizvodnju.

Mnogi su u tom periodu borbe za opstanak bili primorani da stave katance na svoje farme jer, kako god sabirali, na računima su se nizali samo minusi.

Na leđima svinjara godinama se gomilaju razni problemi, od niske cijene tovljenika do nelojalne konkurencije koja je gušila domaću proizvodnju. U sezoni kada bi trebalo da se na domaćim farmama traži prase više potražnja je nikakva. Razlog tome je nekontrolisan uvoz svinjetine iz Evropske unije koja svake godine preplavi domaće tržište, a cijene uvoznog mesa su ispod svake računice za domaće proizvođače.

Da agonija bude veća, često odjekne vijest o afričkoj kugi ili nekoj novoj bolesti koja po Evropi pustoši farme i koja bi svaki čas mogla da zakuca i na vrata domaćih proizvođača.

Brojni problemi uz male podsticaje godinama su tištili tovljače svinja kojima je napokon svanulo i koji će, ako dogovor iz resornog ministarstva bude sproveden u djelo, a nema razloga da bude drugačije, na kraju godine imati razloga za slavlje.

Saglasni su da ima još mnogo nepravilnosti i poteškoća koje je trebalo da nadležni barem pokušaju ispraviti u korist domaćih proizvođača. Prije svega, potrebno je stati u kraj nekontrolisanom uvozu i zaštititi domaće proizvođače jer samo tako će farmeri iz Lijevča, Semberije i Posavine biti konkurentni na domaćem, ali i drugim tržištima.

Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi bilo ko u Srpskoj radije pazario svinjetinu iz Evrope ako znamo da na domaće tržište veoma često dospiju otpaci iz inostranstva i da je hrana proizvedena na domaćim farmama sigurno zdravija i kvalitetnija.

Krajnje je vrijeme da nadležni stanu na stranu domaćih poljoprivrednika i pruže im koliko-toliko solidne uslove za proizvodnju i tako vrate nadu da farme neće propasti i da se sela neće pretvoriti u pustinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana