Svi imaju pravo na identitet

Aleksandar Stojanović

Različitim apelacijama, inicijativama i zahtjevima upućenim međunarodnoj zajednici, predstavnici Bošnjaka su više puta kukali o obespravljenosti njihovog naroda u Republici Srpskoj, ne mareći za činjenicu da su Srbi u FBiH svedeni na nivo statističke greške.

Onom malom dijelu Srba koji nisu protjerani onemogućava se da dobiju Ustavom zagarantovano pravo konstitutivnosti, a kroz različite opstrukcije i pakovanjem u mantru nedostatka političke volje nastoji im se oduzeti jezik, pismo i identitet.

Baščaršijska politička elita u svojoj rapsodiji zahtjeva išla je toliko daleko da je osporila krsnu slavu, zatražila brisanje imena RS, a sve s ciljem gašenja vijekova tradicije srpskog naroda na ovim prostorima. Dok svakodnevno plasiraju priču o ugroženosti Bošnjaka, valjda nezadovoljni što nisu ispunili ciljeve Alije Izetbegovića, takvim odnosom svakodnevno čine identitetski zločin nad srpskim narodom, uz svesrdnu podršku međunarodne zajednice.

Nije RS implementirala odluke Ustavnog suda pod nekim pritiskom, jer da se bilo ko odlučio da oduzima prava Bošnjacima i Hrvatima, to bi i učinio, nego je suština u tome da srpskom narodu niko nije višak, nije tijesna Republika Srpska za pripadnika bilo kojeg naroda. To što su Srbi obespravljeni u FBiH govori dovoljno o onima koji vuku takve poteze.

Uporno insistiranje na pravima, obavezno putem mehanizama prisile kao što su visoki predstavnik ili nelegalni sastav Ustavnog suda, stvara kontraefekat i pokazuje da Bošnjaci nisu nikakav faktor mira, nego baš suprotno - faktor podjele.

BiH je država talac jednog naroda, koji fingiranim konstrukcijama o žrtvi nastoji da gradi svoj identitet i suživot po njegovoj mjeri. Taj suživot podrazumijeva da je potrebno istrijebiti sve što je srpsko. To se jasno ogleda u činjenici da se razne organizacije, političke i svake druge, kao zujalice upale na pomen odvajanja Srpske od ostatka BiH. Stotinu puta ponovljeno pitanje nije zgoreg postaviti ponovo - ako vam ne smetaju Srbi, zašto ne pustite da se RS odvoji?

Ipak, nije krivica samo bošnjački odnos prema Srbima u FBiH, nego i decenijsko zanemarivanje potreba našeg naroda od nas samih. Nisu oni obespravljeni od juče, nego od kraja rata i bili su zaboravljeni od svih vlasti i političara. Neophodno je odlučnije djelovanje, bez partijske ili neke druge obojenosti, i insistiranje na jednakopravnosti Srba sa svim drugim narodima u RS.

Običnog čovjeka ne zanima čuveni “nedostatak političke volje”. Potrebno je samo da mu se ne dira identitet, da mu se obezbijedi jednakost, mir i sloboda. A tu ne smije biti politike, jer ta prava zaslužuje svako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana