Šverc oružja

Goran Maunaga

Skoro da nema nijedne svjetske afere, u vezi sa švercom naoružanja, a da neki od njenih glavnih aktera nisu BiH i njeni državljani.

To je, dakle, nešto slično situaciji sa teroristima i terorizmom. Jer, isto tako, skoro svaki teroristički napad u regionu ili širom svijeta, direktno ili posredno, povezan je sa BiH.

Najnovija afera je ona u kojoj su državljani BiH švercovali naoružanje u Švedsku, za geteboršku mafiju. I da nije bilo kvalitetne saradnje MUP-a RS sa nadležnima u Švedskoj, teško da bi tokovi i učesnici tog kriminalnog posla ikada bili otkriveni.

Kad je riječ o kontroli i pronalascima švercovanog i skrivenog naoružanja na veliko, mora se odati i priznanje pripadnicima SIPA koji taj posao, iako usamljeni i često uz slabu podršku Tužilaštva BiH, do sada rade odlično.

Tužilaštvu BiH podnijeli su nekoliko kvalitetnih izvještaja, uz dokaze i svjedoke, o propustima prilikom naoružanja predviđenog za uništavanje, o firmama u FBiH koje su odgovorne za to, o akterima od kojih su neki pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga.

Tužilaštvo BiH o tome za sada još ćuti, ne tražeći ni proširivanje istrage, ne odbacujući predmete ali i ne podižući optužnice.

Ali zato ekspresno reaguje kad se radi o stranačko-političkoj zaštiti, kao što je to bilo u slučaju Šemsudina Mehmedovića. Iako je taj ratni šef tešanjske policije, dokazano, organizator skrivanja najvećeg skladišta naoružanja ikad pronađenog u BiH, koje je, opet, otkrila SIPA, Tužilaštvo BiH je mjesecima po pokretanju istrage zaključilo da nije nadležno u tom predmetu.

Time je, za razliku od dosadašnjih primjera načina rada SIPA i MUP-a RS na tom polju, dalo pravi primjer kako ne treba da se radi i pokazalo gdje se nalazi velik dio uzroka žalosnog, katastrofalnog stanja kad je riječ o sprečavanju šverca naoružanja iz BiH. Jer ako Tužilaštvo BiH izbjegava da procesuira te predmete, tim više što je riječ o bitnom zvaničniku, ako minimizira sve ono što na tom polju urade pripadnici SIPA, onda s razlogom od švercera možemo samo da očekujemo još veću aktivnost na tom polju.

Jer (na to su upozorili i nadležni) u BiH je puno skrivenog naoružanja koje lako može da bude upotrijebljeno ili švercovano. Do kakvih bi to posljedica moglo da dovede, ne treba ni govoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana