Šverc oružja

Goran Maunaga

Krajnje je vrijeme da pred lice pravde izađu oni koji su odgovorni za dugogodišnji nekažnjeni šverc naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, počevši još od vremena postojanja entitetskih ministarstava odbrane pa do već izvjesnog učešća pojedinaca iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u sumnjivim poslovima.

Da se tu radi o “višim interesima”, odnosno da su u taj posao umiješani oni najmoćniji, nedodirljivi, jasno je iz činjenice da iz Tužilaštva BiH na svako pitanje o tim predmetima već godinama odgovaraju: “Istraga je u toku”. A da, u stvari, istraga nije u toku, već da je adaktirana, dokaz je i to što i 15 godina od prvih spoznaja o tome da se oružje iz BiH švercuje čak i u zemlje koje su bile pod embargom još niko nije odgovarao.

Dok krupne ribe slobodno plivaju, pravosuđe maže oči javnosti hapšenjem dvojice-trojice ljudi za koje su uspjeli dokazati da su prodali ili prošvercovali jednu automatsku pušku ili nekoliko desetina metaka.

A to što, i pored mnoštva dokumenata, dokaza i svjedoka, od stvarnog rada na predmetima šverca oružja do danas zaista nema ništa, podsjeća na neke slučajeve ratnih zločina u kojima su osumnjičeni pripadnici bošnjačkog naroda. I u njima se, i pored neoborivih dokaza, takođe oteže sa podizanjem optužnica. Zato stanovnici žive u razložnom ubjeđenju da se neko moćan, ko je i iznad samih tužilaca Tužilaštva BiH, smije i pravdi i pravu i njima samima.

Da nije tako, do sada bi bio procesuiran bar neko od onih za koje su pripadnici SIPA, jedine institucije koja se u posljednje vrijeme istinski bavi ovim kriminalnim radnjama, u tim predmetima podnijeli izvještaje. Iako je SIPA od 2010. godine do danas samo za predmete “Pretis” Vogošća i “Binas” Bugojno, firme koje su delaborisale višak naoružanja za Ministarstvo odbrane i Oružane snage, Tužilaštvu podnijela 11 izvještaja, od njihovog procesuiranja nije bilo ništa. Tužilaštvo je ponovo na velikom ispitu, jer su pred istražiocima SIPA saslušani i bivši ministar odbrane, direktori preduzeća koja su upetljana u malverzacije sa oružjem i trgovci oružjem. Tužilaštvu se pružila nova šansa da pokaže da nema nedodirljivih. Loptica je u njihovoj polovini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana