Švendimenova pravda

Željka Bašić
Švendimenova pravda

BANjA LUKA - Svu licemjernost Suda i Tužilaštva BiH, na šta su predstavnici srpskog naroda u BiH oduvijek ukazivali, potvrdila je posljednja odluka rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvida Švendimena da obustavi istragu u predmetu Bešlagić i drugi koji su osumnjičeni za ratni zločin u Tuzli 15. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA.

Osim što je obustavio višegodišnju istragu za "Tuzlansku kolonu", obustavio je istragu protiv odgovornih za stradanje srpskih žrtava u Bradini.

Kaže Švendimen da nema dovoljno dokaza koji potkrepljuju optužbe protiv osumnjičenih za ratni zločin u Tuzli, ali ne govori zbog čega predmet nije uredno vraćen sudu u Bijeljini od kojeg je preuzet da se nastavi istraga te da potvrdi da li ima ili nema relevantnih dokaza za osumnjičene.

Valjda silni snimci i dokumentacija koji su dostavljeni uz ovaj predmet kao i brojni svjedoci nisu za Švendimena dovoljan dokaz.

Ove skandalozne odluke rasplamsale su bol porodica srpskih žrtava koje su godinama strpljivo čekale pravdu.

Opravdano oni nameću pitanje zašto je on to učinio i to posljednjeg radnog dana na mjestu rukovodioca odjeljenja, odnosno posljednjeg radnog dana u BiH.

Da li je Švendimen možda razočaran time što ipak neće još jednu deceniju dijeliti (ne)pravdu Srbima i za to primati vrtoglavu platu, želio svoj bijes da iskali na nevinim ljudima koji su tražili samo kaznu za zločince.

Narod u RS Švendimenov potez nazvao je zločinom smatrajući da je prikrivanje zločina još veći zločin.

Zanimljivo je da su brojni Srbi u BiH mnogo prije Švendimenove odluke izjavljivali da se ne bi ni začudili da Tužilaštvo i Sud BiH obustave sve istrage protiv osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima.

Srbi i Hrvati su, izgleda, po njihovoj logici, ratovali bez ljudskih gubitaka.

Porodicama žrtava ostaje nada da će zločince pravda stići kad-tad i da će svi zločini, pa i oni nad Srbima biti kažnjeni. I da u pravosudnim institucijama više neće biti takvih "djelilaca pravde" kao što je Dejvid Švendimen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana