Sven i Bisera

Veljko Zeljković

Ministarstvo inostranih poslova trebalo bi da bude reprezentativno tijelo svake zemlje. Tijelo koje svojom spoljnom politikom i kroz diplomatsko-konzularnu mrežu kreira imidž i ugled zemlje. Ma kako se ona zvala.

Posljednjih petnaestak godina BiH se baš i ne može pohvaliti rezultatima rada ovog ministarstva. Dapače. Skandali, neprimjerene izjave, bahato ponašanje i nepotizam, obilježili su rad ovog ministarstva, koje se već godinama nalazi pod kontrolom SDA.

Prvo nam se desio Sven Alkalaj. Živopisni i neponovljivi lik čiji su mandat od  2007. do 2012. obilježili mnogobrojni incidenti. Ostaće upamćen i po kultnoj rečenici kako je u vrijeme svog mandata više vremena provodio na teniskim terenima nego u svojoj kancelariji. 

I kada se mislilo da ovog nesuđenog “tenisera” niko ne može prevazići, pojavila se Bisera Turković. Unaprijeđeni klon Alkalaja. Od prvog dana svog ministrovanja krenula je sa “biserima”, bahatim ponašanjem i zaobilaženjem svih propisanih procedura.

Privatizovala je ministarstvo, a svoje “diplomatske vještine” koristila je samo u slučajevima kada je trebalo “intervenisati” prilikom zapošljavanja članova porodice.

Ipak, najveći skandal je napravila kada je otvoreno putem društvenih mreža podržala i stala u zaštitu presuđenog ratnog zločinca, bivšeg komandanta Armije RBiH Sakiba Mahmuljina, pod čijom kontrolom se tokom ratnih 90-ih nalazio i zloglasni odred “El mudžahedin”.

A onda je otišla i korak dalje, te srpskog člana Predsjedništva BiH uporedila sa Adolfom Hitlerom, ali se i obrukala prilikom donacije vakcine od strane Srbije.

Brojni skandali i neozbiljnost ministara inostranih poslova, nažalost, prelili su se i na diplomatsko-konzularnu mrežu BiH, pa su i brojni ambasadori i konzuli bili u središtu skandala. Tako je Mithat Pašić za vrijeme dok je bio savjetnik u ambasadi u Rusiji vozio pijan ulicama Moskve, a bivši konzul u Parizu Velid Hamdičević dovođen je u vezu sa uzimanjem novca za izdavanje putnih isprava licima koja ne ispunjavaju uslove za putovanje u Francusku.

Sve ljepše od ljepšeg. I onda se pitamo što nas u svijetu doživljavaju kao crnu rupu. Kakvi ministri, takva i država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana