Sve po starom

Vedrana Kulaga Simić

BiH veoma rijetko u knjigu svoje istorije upiše nešto novo, nešto lijepo i pohvalno, a iako se tako nešto desi, i to se ubrzo zna vratiti na staro i tako se u tom krugu vrtimo duže od četvrt vijeka.

Zemlja gdje su stranci godinama igrali glavnu uloge, vedrili i oblačili, a i danas su prisutni tu, za šta smo dijelom i sami zaslužni, teško može da tvrdi da je suverena i ona prava.

Ova godina se veoma često pominje kao godina promjena. Godina u kojoj nam se, prema nekim domaćim očekivanjima, a briselskim sugestijama, smiješi i kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, godina u kojoj treba da sredimo izborni zakon i mnoge druge, ali ključno pitanje je da li ćemo i šta dobro uspjeti da uradimo jer nikako ne pronalazimo izlaz iz ovog, nama svojstvenog lavirinta prepirki i blokada koje ne daju naprijed.

Međutim, realnost je da moramo dosta promijeniti kako bismo napredovali i mogli da stanemo rame uz rame i sa nekim zemljama iz regiona.

Jedna od tih stvari je Izborni zakon jer su i sudovi rekli da su, između ostalog, postojeća pravila diskriminatorska, ali kako sada stvari stoje teško da će struka uspjeti da to preokrene na bolje jer politika ovdje sve konce drži u svojim rukama.

Brojni političari godinama unazad uglavnom ganjaju neke lične interese, a na neka od posljednjih mjesta stavljaju onaj opšti. Onaj koji su obećali da će ga čuvati i nadograđivati kako bi svima, a ne samo njima, bilo bolje. I nekima od njih, odgovaraju ovakva izborna pravila koja su na snazi. Kao i mnoga druga.

Vremena za popravne ispite je sve manje, a zadaci se samo nižu. I domaći i ovi evropski, a svim građanima treba ta nada da će biti bolje svima, a ne još jedan dokaz zbog koje treba da spremaju kofere i vrebaju priliku da odu daleko odavde i od ovoga po čemu je BiH nadaleko i svima prepoznatljiva.

Pandemija virusa korona jeste poremetila mnogima mnoge planove. Istina je, međutim, da su mnogi planovi, i oni realni i nerealni, padali u vodu i prije pandemije zbog političkih sukoba.

Sve u svemu, pred nama su teški dani i dosta turbulencija. I kada je riječ o držanju pandemije pod kontrolom i svih drugih pitanja koja zahtijevaju odgovore. Sve je neizvjesno, osim jednog, a to je da ne smije biti skupljanja jeftinih političkih poena.

Svi se moraju osvijestiti. I na zajedničkom, na republičkom, kantonalnom i lokalnim nivou. Građanima je odavno preko glave političkih igrica jer oni na kraju ispaštaju. Ni krivi ni dužni. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana