Sve po starom

Milijana Latinović

Više od 1.000 radnih mjesta u poslovnicama preduzeća iz Republike Srpske koje posluju širom FBiH ugroženo je jer su privrednici ostavljeni u nemilosti tamošnjih vlasti.

 

Nejednak tretman i izuzimanje iz subvencija Vlade FBiH, dovelo je firme koje imaju sjedište u Srpskoj i Brčko distriktu na ivicu propasti. Vjerovali su u obećanja i najave da će federalne vlasti pomoći firmama da premoste krizu u koju su dospjeli zbog pandemije virusa korona, međutim, dva mjeseca nakon što su privremeno stavili ključ u bravu, uvjerili su se da su izigrani.

Selektivan pristup u dodjeli subvencija koji su na početku krize primjenjivale kantonalne, primijenila je i federalna vlast, pa su oni čije firme nisu registrovane u tom entitetu ostali kratkih rukava, iako poreze i doprinose uplaćuju federalnoj Poreskoj upravi.

I ne samo poslodavci, koji se svim silama trude da nikoga ne ostave bez posla, da ne dovedu u pitanje opstanak brojnih porodica, izigrani su radnici koji su se uzdali u pomoć tog entiteta.

Za razliku od vlasti u Federaciji, koja i ovu krizu koristi da napravi razliku među privrednicima i pokaže da onima koji dolaze iz Srpske i Brčkog tu nije mjesto, Republika Srpska pomogla je i pomaže sve privrednike koji posluju na njenoj teritoriji, bez izuzetka.

Ista prava prilikom podnošenja zahtjeva za pomoć omogućena su firmama koje su registrovane u Banjaluci, kao i onima čije je sjedište u Sarajevu, Bihaću, ili bilo kom drugom gradu u FBiH.

Takav odnos federalne vlasti prema privrednicima iz Srpske samo je potvrda narodne da kriza iz ljudi izvuče najgore. Mnogi su pandemiju iskoristili i koriste i dalje za svoje lične interese, za politička i druga prepucavanja, a najveći teret, po nepisanom pravilu, na svojim leđima nosi goloruki narod. Zbog takvog maćehinskog odnosa onih koji konce drže u svojim rukama više od 20.000 radnika u FBiH ostalo je bez posla. I dok su se druge zemlje u vrijeme krize izazvane virusom korona okretale sebi, štitile svoju privredu i radnike, svi nedostaci BiH isplivali su na vidjelo. A kriza je više nego ikada pokazala koliko znači jaka privreda. Bez privrede i bez kvalitetne radne snage svaki oporavak biće težak. O tome očigledno ne razmišljaju oni koji olako radnicima uručuju radne knjižice. Virus će jednom da nestane, ili bar da oslabi, a život krene normalnim tokom. Pitanje je ko će tada pristati da radi za bahate poslodavce koji su već na prvoj prepreci otjerali radnike. Sve ono što nas je snašlo u protekla dva i po mjeseca trebalo je da nas osvijesti da pređemo preko podjela i zajedno stanemo na noge. Međutim, to očigledno nije u interesu svima, a maćehinski odnos Federacije prema firmama iz RS to po ko zna koji put potvrđuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana