Sve nas je manje

Milijana Latinović

Demografski trendovi u BiH odavno su upalili alarm da će jedna po jedna opština u ovoj zemlji polako odumirati i nestajati, kao da nikada u njima nije vrvjelo od života i dječije graje.

Hiljade stanovnika, uglavnom radno sposobnih odlazi iz godine u godinu u potrazi za nekim boljim životom.

Na to upozoravaju i iz Svjetske banke navodeći da je zbog demografskih trendova u zemlji potrebno hitno djelovanje. U najnovijem izvještaju navode da BiH ubrzano gubi svoj najdragocjeniji resurs - ljude, te da je emigracija iz BiH najveća u regionu.

Građevinari, mehaničari i električari odlaze u tolikom broju, da se nedostatak tog kadra i te kako osjeti. Primjera radi, samo 2016. godine radne dozvole dobilo je 80.000 građana iz BiH, a trenutno ih u Njemačkoj i u Austriji ima 436.000. I nije tu više riječ samo o platama koje su u Evropskoj uniji daleko veće nego u oba entiteta u BiH, odlaze mnogi i zbog sveopšteg stanja i atmosfere u zemlji u kojoj se i 26 godina od završetka rata koji nas je sve zavio u crno, zvecka oružjem i u kojoj pomirenje i suživot zavise i dalje od tragičnih datuma koji se obilježavaju na sve tri strane.

Nisu odlasci na rad u inostranstvo od juče. Bilo je toga i ranijih godina, pa i u vrijeme bivše Jugoslavije u koju se mnogi i danas kunu i tvrde da se u ta vremena živjelo bolje. I tada je bilo onih koji su odlazili da rade u inostranstvo, ali u ta vremena odlazili su pojedinci, a danas, trbuhom za kruhom odlaze čitave porodice i nemaju namjeru da se vrate.

Mladi odlaze jer sa izabranim zanimanjem ovdje teško uspijevaju da se zaposle, a i ako im to pođe za rukom, onda su im plate male, nisu kreditno sposobni, jer javna je tajna da se u našoj zemlji i dan-danas plate dijele u kovertama, pa ne mogu da obezbijede krov nad glavom.

Čekajući da se sve kockice poslože i da obezbijede kakve-takve uslove da bi zasnovali porodicu, mnogi radije biraju da spakuju kofere i kupe kartu u jednom pravcu. Tamo negdje, pod tuđim nebom i suncem koje ne grije kao ovo ovdje, sviju gnijezdo i jačaju natalitet nekim drugim zemljama, dok njihov rodni kraj izumire. I nije to novost. Nažalost, tako je godinama.

Sve mjere koje su nadležni do sada donijeli u cilju povećanja nataliteta dobre su ali nedovoljne da bi sapriječile odlaske. Jer iako su posao i plata u vrhu liste razloga, nisu jedini. Mnogo šta bi trebalo da se promijeni u zemlji pa da svi odahnemo i prestanemo tražiti razloge da odemo. Bez institucionalne podrške i sistemskih rješenja autobusi koji vode ka evropskim gradovima i dalje će biti puni onih koji kupuju isključivo kartu u jednom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana