Sve nam ode “gore”

Danijela Bajić

Prije nekoliko mjeseci proizvođači željeza, ovih dana proizvođači PVC i aluminijumske stolarije. Poskupljenje sirovina na svjetskom tržištu uticalo je i na našu mikrosredinu pa su rampu na dosadašnje koliko-toliko prihvatljive cijene digle gazde u građevinskom sektoru.

Prevedeno na narodski, bez punog iznosa više nema priče, jer više niko neće da radi, a da zbog solidarnosti sa narodom posluje u minusu.

Zbog teške situacije na tržištu na prste jedne ruke možete da izbrojite majstore koji će vam uraditi komodu ili plakar, uz plaćanje na rate.

Da stvar bude još apokaliptičnija i cijene na prodajnim rafovima su podivljale.

Naročito nakon muštuluka od proizvođača žitarica i uljarica, koji su digli cijene pa samim tim i farmeri koji skuplje hrane stoku, što je prouzrokovalo poskupljenje mesa, na kraju i hljeba.

Tokom najžešćeg divljanja korone upozorenja o mogućim poskupljenjima izdavale su UN organizacije zadužene za poljoprivredu, bez pretjeranog efekta, jer su, na globalnom nivou, cijene osnovnih životnih namirnica porasle za trećinu, u odnosu na prošlu godinu.

Pa je tako kukuruz “skočio” za 60 odsto, dok su ostale žitarice u prosjeku za oko 26 odsto.

Bez neophodnih, ali za sada nepostojećih ili ultrablagih, intervencija država nižu se samo opravdanja za novonastalu apokalipsu.

Ako već i dosadi korona kao izgovor, neko se sjeti da pomene lošu žetvu, višu cijenu sirove nafte pa samim tim i transporta.

I tu negdje dolazimo do Republike Srpske i pompezno najavljenog povećanja plate, tačnije povećanja neoporezivog dijela plate za svakog radnika.

Da ne ulazimo u pojašnjavanje komplikovanih finansijskih termina i taj segment bismo najbolje razumjeli narodskim jezikom, a on je surov. Računica kaže da će zaposlenima kod privatnih poslodavaca biti uvećana plata za 20 KM, ali samo ako već imaju platu od 700 KM. Za one sa primanjima od 600 KM povišica iznosi deset maraka.

To se u haosu poskupljenja lako prevede na kilogram banana i jabuka, plus litra jogurta i hljeb. To se, složiće se mnogi, sve pojede za dan ili dva. Šta je sa ostatkom mjeseca?         

Daleko od toga da je bilo koje povećanje plata, makar i minorno, osuđujuće, ali činjenica je da narod, u ova teška vremena, broji svaku marku i hirurški precizno siječe platu da bi premostio mjesec.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana