Sve manje zaposlenih

Marijana Miljić Bjelovuk

Na katastrofalno stanje na domaćem tržištu rada upozorili su i stručnjaci Svjetske banke i Instituta za međunarodne ekonomske studije iz Beča u svom izvještaju "Trendovi na tržištu rada zapadnog Balkana u 2017. godini".

Na tržištu rada BiH iz godine u godinu sve je gore i gore. Ovom jednom rečenicom može se opisati stanje o pitanju zaposlenosti u periodu od 2010. do 2016. godine o kome taj izvještaj govori.

Iako nam nisu ni bili potrebni nikakvi stručnjaci da bismo to znali, još jednom su, ako ništa, ovjerili činjenicu da domaće vlasti ništa ne rade o pitanju očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta i da im je to posljednja rupa na svirali.

Da ih imalo interesuje, ako ništa, bar bi nešto uradili da zadrže postojeću stopu zaposlenosti, a ne bi dopustili da ona pada.

Upravo to se desilo i proteklom periodu, jer je broj zaposlenih sa 843.000 u 2010. godini pao na 801.000 u drugom kvartalu prošle godine. U isto vrijeme, na primjer, u Srbiji je broj zaposlenih porastao za čak 400.000, a u Makedoniji za više od 12 odsto.

Posebno su u BiH porazni podaci kada je riječ o mladima, jer se pokazalo da ih je više od 50 odsto nezaposleno. Uz to, tržište BiH bilježi i pad broja radno sposobnog stanovništva.

Većina onih koji su izgubili posao, kao i onih koji ga traže odustaju od toga u BiH te u svoj kofer pakuju najosnovnije ostvari i napuštaju zemlju u potrazi za boljim sutra.

Nažalost, u sadašnjoj situaciji ne možemo očekivati da se situacija na tržištu rada promijeni i da nešto krene nabolje. Postalo je jasno i pticama na grani da niko ništa ne radi da bi do toga došlo.

Upravo iz tog razloga biće nastavljeno dalje srozavanje broja zaposlenih, broj nezaposlenih će rasti, a zajednički cilj svih biće da napuste BiH i nađu sebi posao od koga će moći sebi priuštiti život dostojan čovjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana