Sve će to narod platiti

Željka Domazet

Da bi budžet institucija BiH uskoro mogao da se nađe na udaru zbog novih, neplaniranih troškova pokazuje i to što u Parlamentu usvajaju izmjene zakona koje se tiču plata u Oružanim snagama BiH.

Da su plate vojnika i podoficira mizerne i da ih treba povećati niko ne može poreći, ali isto tako stoji i to da je za realizaciju ovog zakonskog rješenja neophodno godišnje obezbijediti dodatnih gotovo deset miliona maraka, kojih jednostavno nema. Simptomatično je i to da o ovom zakonskom prijedlogu svoje mišljenje nije dalo Ministarstvo finansija BiH, koje je dužno, kao uostalom i druge institucije, da se drži usvojenog budžeta.

Da je riječ o čisto populističkom prijedlogu jasno je kao dan, jer je u parlamentarnu proceduru upućen ni mjesec nakon usvajanja budžeta, a nekoliko mjeseci uoči izbora. Da je populizam po srijedi govori i činjenica da je sličan zakon i ranije donesen netom prije izbora, kada je vojnicima omogućeno da u penziju idu sa navršenih 35 godina.

I dok poslanici izglasavajući ovakva zakonska rješenja žele da za sobom povuku biračku mašineriju, sa posljedicama usvajanja ovakvih zakona suočavaju se oni koji te zakone moraju da sprovedu i iz ničega stvore desetine miliona KM.

Pored činjenice da je ranije Ministarstvo finansija jasno reklo da nema govora o povećanju budžetskog okvira i da je sličan prijedlog iz samog Ministarstva odbrane odbijen jer je budžet ovoj instituciji manji nego prošle godine, tu je i negativan stav o ovakvom zahtjevu i zakonskom rješenju Međunarodnog monetarnog fonda, koji je jasno rekao da je BiH zemlja koja ima preskupu administraciju i da novac ne može nemilice biti trošen u javnom sektoru.

Da li će ovo zakonsko rješenje zaista biti izglasano i u Domu naroda ili će biti oboreno, ostaje da se vidi. Ono što je jasno kao dan je činjenica da se u ovoj zemlji ni budžet ni moratorijum na novo zapošljavanje ne poštuju. Činjenica je takođe da je BiH zemlja sa najskupljom administracijom i da nikome ne pada na pamet da snizi plate zvaničnicima, koji su za nerad enormno plaćeni, da bi novac prebacili vojsci, koja nema ni prosječnu platu i jede konzerve kojima je rok već istekao.

Nije nemoguće da na papiru vojska i dobije povećanje plata, a o tome odakle će one biti isplaćene razmišljaće se nakon izbora. U ovom momentu je za stranke bitan svaki glas, a kada se završi glasanje, ko opstane i ostane neka razmišlja odakle će namaknuti pare. A uvijek je to bilo po onoj: "Sve će to narod platiti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana