"Švalerčina"

Goran Maunaga

Redakcijski kolegijum "Glasa Srpske" dugo se dvoumio da li da objavi razgovor s Milošem Šmitranom, bivšim načelnikom Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu u gradskoj upravi Banjaluke, u vezi sa njegovim "švalerskim izletima". Riječ je o skoro potpuno neprimjerenom sadržaju koji nije za mlađe od 18 godina, odnosno o onome o čemu redovno izvještava "žuta štampa".

Ali, s druge strane, riječ je i o licu koje je čak tri mandata provelo na funkciji načelnika odjeljenja, koja sama po sebi podrazumijeva poštenu i karakternu ličnost, čovjeka visokomoralnih načela, što Šmitran svakako nije.

E baš zato smo zaključili da to, mimo uobičajene prakse, treba objaviti, ne bi li i tako, pored otkrića i objavljivanja da Šmitran ima osam stanova, od kojih je šest stekao za vrijeme načelnikovanja, upozorili odgovorne da društvo nema šanse za opstanak, ako se na funkcijama nalaze moralni profili "tipa Šmitran".

To što je baš takva "ličnost" postavljena baš na funkciju odjeljenja koje bi trebalo da vodi računa o najosjetljivijim kategorijama stanovništva, navodi na zaključak da se neko s nama beskrajno šali, da nas ismijava.

Kad je Šmitranu prigovoreno da bi bar zbog onih 150.000 nezaposlenih trebalo da odstupi s funkcije i prestane je zloupotrebljavati za lično bogaćenje, on je rekao da nije kriv što je sposoban i što su drugi procijenili da je neophodan, da bi nas kasnije "razgovorio" i svojim švalerskim dogodovštinama. Pored njegovog redovnog ljubavisanja u radno vrijeme po stanovima stečenim na sumnjiv način, sve ukazuje na to da je on dobijanje pomoći uslovljavao seksualnim uslugama.

Onaj ko je predlagao i postavljao Šmirana baš na tu funkciju zasigurno je znao njegov psihološki profil i sve njegove karakteristike. Ako nije, a ovaj poslije pokazao svoje pravo lice, onda je naknadno mogao da traži i njegovu smjenu.

Valjda bi trebalo da u gradskoj upravi ima i neka instanca iznad njega i način da se, po saznanju o njegovim nepodopštinama, on skloni sa te funkcije.

Danas se "u pozadini" namnožilo toliko Šmitrana koji se godinama bogate zloupotrebljavajući funkcije, da to jednostavno postaje neizdrživo. A kad oni, poput Miloša Šmitrana, još dodatno pokažu svoje pravo lice, potpunu moralnu izopačenost, ostaje nam samo da se zapitamo kako, zašto i dokle smo to stigli?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana