Svaki dan je visok datum

Danijela Bajić
Svaki dan je visok datum

Kad se zaokruži mjesec i završi sa radnim obavezama logično je da svi jedva čekaju platu kao kakvu-takvu satisfakciju za radnički prolivenu krv, suze i znoj. Međutim, to jedva čekanje je u posljednje vrijeme poprimilo i jednu gorču notu, jer bračnim parovima tek tad predstoji ozbiljan posao.

U pitanju je nevesela operacija podjele kućnog budžeta na prioritetne trošarine, ali i one koje to baš i nisu, ali takođe iziskuju novac. Naravno, uz ogradu da ga do sljedeće plate uopšte i bude za jednu takvu egzibiciju.

Prva grupa troškova razgrabi kućni budžet brzinom “Bošovog” usisivača, a novac uglavnom ode na gorivo, komunalije i telefonske račune, dok su “Netfliks” i HBO svi iole pametni isključili prije inflacije, ali i nabavku, bar tri puta mjesečno ako ne želite da crknete od gladi.

Struju i vodu na stranu, ali hrana je ta koja vam zatre svaku volju za štednjom, ma kojeg platnog razreda bili.

Nebitno je koliko mandarina ili jabuka odvojite iz korpe, računi su basnoslovni i ovih dana malo ko sa njima može na zelenu granu. Ako se poredi situacija sa onom iz 2021. godine, razlika je ogromna, tolika da silno poželimo da vremenske mašine stvarno postoje.

Dovoljno je reći da je kilogram mesa skuplji za skoro četiri marke. Da ne spominjemo to da se za prosječnu platu, ako se poredi sa današnjom, u tom periodu moglo kupiti 190 kilograma krompira i 136 litara mlijeka više nego danas.

Druga grupa troškova rezervisana je za najbogatiji sloj stanovništva, koji je količinski sve manji. Baš kao i bivša srednja klasa, koja se u sve većem broju seli u rubriku za siromašne, najviše zbog smanjene kupovne moći.

Da, kad pričamo o ovim troškovima mislimo na ljetovanja i luksuzna putovanja, životna osiguranja i ostale dažbine tog tipa koje, ako zaista realno posmatramo, rijetko ko plaća.

Ako na čitavu priču, kao jagode na, na jedvite jade sklepanoj torti, dodamo i ratu kredita, kiriju, vrtić, logopeda, školu sporta i šta sve ne - dolazimo do zaključka da su nam, na Zapadu popularni lajf koučevi, kao društvu i te kako potrebni. Ako ništa samo da nas nauče kako da preživimo od mjeseca do mjeseca.

Apsurd je što je, u datom periodu od 2021. do danas, i prosječna plata išla na gore pa se, bar u tom segmentu, možemo svi kolektivno bar malo utješiti. Svakako bez neke posebne vajde, jer se zbog narastajuće inflacije praktično svaki dan u mjesecu može prozvati “visokim datumom”, što je glavno opravdanje za one praznog džepa i u iščekivanju isplate nove plate. A takvih je najviše.+

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana