"Švajcarac"

Marina Čigoja

Odustajanje Centralne banke Švajcarske od trogodišnjih napora da se vrijednost franka vještački održi na niskom nivou izazvala je pravu pometnju na svjetskim berzama, ali je donijela i ogromne probleme građanima koji imaju kredite u francima.

Nevjerovatno zvuči podatak da je Banjalučaninu preostali dug po kreditu u "švajcarcima" preko noći povećan za čak 12.000 KM. Ipak, to se događa i njegov slučaj nije usamljen. Takvih je u BiH na hiljade i pitanje je dana do kada će moći otplaćivati dugove.

Iako pojedini stručnjaci misle da su građani koji imaju kredite u švajcarskoj valuti sami krivi za svoje probleme, jer su po njihovom uzimanju imali dosta niže rate nego oni koji su se odlučivali za skuplju, ali sigurniju varijantu - kredite u evrima ili markama, ovim ljudima, ipak, se mora pomoći.

Sigurno je da značajan broj ovih građana neće moći vraćati rate koje su drastično veće nego što je to bilo prije samo nekoliko dana i sigurno je da bi se bez odgovarajuće reakcije napravio začarani krug u kojem bi svi bili na gubitku. Ni bankama nije u interesu rast problematičnih kredita, koji su u BiH i bez ovog problema na visokom nivou, a do tog bi neminovno došlo ukoliko ne bude pronađeno rješenje za kredite u "švajcarcima".

Zbog toga se kao najracionalnije rješenje nameće fiksiranje kursa franka za klijente koji imaju kredite u ovoj valuti. Time bi se rate građana vratile u normalne okvire, a sigurno je da ni banke ne bi imale gubitke. Takvo rješenje već je najavljeno u Hrvatskoj, a i vlast u Srbiji je najavila da će se uključiti u rješavanje ovih problema.

Vapaji građana koji vraćaju kredite u "švajcarcima" sve su glasniji, problemi su ogromni, a hoće li banke i nadležne institucije u BiH imati sluha i ponuditi rješenja trebalo bi da vidimo narednih dana, s obzirom na to da je najavljen i sastanak predstavnika Vlade RS, nadležnih institucija i banaka na kojem bi trebalo da budu ponuđene mjere za izlazak iz problema.

Jedno je sigurno, ukoliko rješenja ne bude, to neće pogoditi samo dužnike nego i banke s obzirom na to da mnogi neće biti u stanju da vraćaju zajmove. Vlade, agencije za bankarstvo i banke su na potezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana