Suvišni zakupi

Vedrana Kulaga Simić

Enormna potrošnja, brojne greške i kršenje pravila samo su neke od stavki po kojima se Ministarstvo inostranih poslova BiH može prepoznati iz svemira. Ovaj niz može da se nastavi sa primjerima skandala, neracionalnosti... i tako dalje i tako dalje. Samo, teško da se u tom nizu i toj potrazi mogu naći i neke svijetle tačke.

Analiza stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH samo je potvrdila mnoge stvari na koje se odavno upozoravalo, a na šta su mnogi nadležni bili i slijepi i gluvi, a zašto je to tako bilo, valjda će pokazati dani koji su pred nama.

Desetine miliona maraka resorno ministarstvo je godinama trošilo na sve i svašta, a na sceni je i dalje neefikasna DKP mreža, u ambasadama sjede nestručni ljudi koji ne znaju ni da se kako treba sporazume sa ljudima u čijim zemljama rade.

I kako onda da očekujemo nešto dobro od takvog resora i da li uopšte onda više i treba da se čudimo lošim rezultatima rada i još gorim izvještajima o reviziji finansijskih izvještaja?

Da se u MIP-u godinama izdvajaju enormni iznosi za plate, naknade, smještaj i putovanja tamošnjih zaposlenih, ali i onih koji “brane boje” ove zemlje u svijetu, svima je više jasno, ali se nizu ovih troškova, što je još poražavajuće, mogu samo dodati novi. Nikako oduzeti. Radi se o troškovima zakupa.

Iako su BiH, po osnovu Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, pripali mnogobrojni objekti ambasada i dalje se plaća zakup DKP-a, jer, gle čuda, resorno ministarstvo nije još preuzelo dobijene objekte ili preuzete nije privelo namjeni.

Analiza stanja u DKP-ima je pokazala da se, pored te činjenice, isplaćuju iz budžeta na hiljade i hiljade maraka mjesečno da bi se izmirili troškovi zakupa, a rezidencije su preuzete. Primjer je svakako Ambasada BiH u Londonu, koja je preuzeta, a da istovremeno MIP plaća zakup rezidencije skoro 8.000 maraka mjesečno.

I šta dalje reći o stanju u MIP-u, a ne ponoviti nešto što je već rečeno? Kako, kada se malo šta radi da bi se situacija na terenu popravila.

Analiza stanja u DKP-u je urađena. U njoj je prikazano puno, počev od toga kakvo je stanje u ambasadama, odnosno da li ili ne ispunjavaju ono što se od njih i očekivalo, pa sve do toga koliko se novca, izgleda, mjesečno uzalud baca.

Sada čekamo i zvanične reakcije na ovu analizu i da se jednom za sve vremena stavi tačka na ovakvo stanje u MIP-u i DKP-ima, koje godinama ne vodi nigdje, osim u sve dublji ambis.

Zato smo, nadajmo se, ako ništa drugo, barem korak bliže od početka kraja!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana