Supervizija

Svjetlana Šurlan

Supervizor za Brčko Roderik Mur juče je suspendovao svoj mandat supervizora.

Mnogi su ostali u nedoumici, šta to, u stvari, znači. Ostaje li supervizija i dalje, je li ona ukinuta i koja su dalja ovlašćenja supervizora sa “zamrznutim” ovlašćenjima.

Da međunarodna zajednica ni dan-danas ne igra po pravilima vidljivo je i iz toga da se supervizija ukida, ali ostaje nadgledanje.

Nije razjašnjeno, ali je očigledno da će se isti taj supervizor svaki čas vratiti i ponovo prava stanovnika Brčkog uzeti u svoje ruke.

Potrebno je vratiti se na početak cijele priče.

Od 1995. godine očekivalo se od Tribunala da donese odluku o međuentitetskoj liniji razgraničenja na području Brčkog, ali se u tadašnjoj političkoj atmosferi i okolnostima to ispostavilo kao nemoguće. Brčko je tako stavljeno pod međunarodnu superviziju, a supervizor je imao ovlašćenje da donosi kakve god poželi zakone, propise, pravila...

Ta pravila su bila iznad svih i obavezujuća za sve, jednom riječju kada su željeli da “dijele pravdu”, stranci su bez bilo kakvog ustezanja to i radili.

Kao što se navodi na početku, od Tribunala se očekuje da donese odluku o okončanju supervizije, a ne od PIC-a, jer Tribunal može da odlučuje sve dok ga supervizor, uz saglasnost visokog predstavnika, ne obavijesti da su entiteti u potpunosti ispunili svoje obaveze u omogućavanju uspostavljanja institucija distrikta i da te institucije funkcionišu efektivno i po svemu sudeći trajno.

Od Feranda, Metjuza, Klarka, Džonsonove, Gregorijana, pa do Mura mijenjali su se supervizori za Brčko, svaki na svoj način ispunjavajući svoje hirove i želje. Svi zajedno su ispunjavali hirove međunarodne zajednice. Danas nema supervizora, ali ima Tribunal i njegov predsjednik koji u svakom momentu može nanovo da nam zagorča život.

Bez obzira na to što su domaće snage “zamrzavanjem” supervizije na neki način oslobođene dugogodišnjih okova supervizije, priča o ovome definitivno još nije završena. Ni blizu. Jer, međunarodna zajednica očigledno nije spremna da spakuje kofere svojim “predstavnicima” i zatvori za sobom vrata. A to je ono što ovom narodu treba - nikakva zamrzavanja i suspenzije!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana