Supermen i gromada

Miloš Vasiljević
Supermen i gromada

Posvećenost, rad, talenat i srpski inat samo su neki od razloga zašto je Novak Đoković postao jedan od najboljih sportista svih vremena. U “bijelom sportu” nema mu ravnog, a da i dalje nije za “staro gvožđe”, potvrdio je osvajanjem 39. masters titule u nedjelju u Sinsinatiju i to protiv nadolazeće zvijezde Španca Karlosa Alkaraza.

I dok mu razvoj situacije nije išao naruku, iz rezultatskog deficita preokrenuo je sve u svoju korist i još jednom pokazao svima nakon skoro četiri sata igre ko je teniski vladar. Uzor je mnogima širom svijeta, od prve titule u holandskom Amersfortu prošlo je 16 godina, a do danas hiljade dječaka i djevojčica počelo je da trenira ovaj sport samo zbog njega, slijedeći primjer skromnosti, ali, s druge strane, i sportske drskosti, gdje je želja za pobjedom jača od svake nedaće.

Ono što ga karakteriše, te dodatno razlikuje od većine zvijezda, je i susretljivost van terena, što i nije čest slučaj kod “superstarova” koji obično smatraju da su nedodirljivi, pa često samo prođu pored publike. Tako je nedavno tokom odmora u Crnoj Gori na Žabljaku igrao fudbal sa djecom, u Herceg Novom mališane je počastio teniskim razmjenama koje će im ostati u sjećanju.

Ipak, u Americi je otišao i korak dalje i pokazao da čvrsto drži do riječi.

Banjalučani na radu u SAD, braća Miodragovići, iz poštovanja za sve ono što je popularni Nole uradio na promociji sporta, ali i našeg naroda, na kamionu su izradili veliku sliku sa njegovim likom. Kako su im se sve kockice posložile, gledali su ovaj turnir i uspjeli da dođu do Đokovića, koji im je obećao da se fotografisati s njima i dati autogram na kamionu koji će ostati za vječnost. Obećano je ispunio, ali što je još važnije, pokazao je da je ljudska gromada i supermen istovremeno, jer mu je vjerna publika uvijek bila na prvom mjestu. Nakon duge pauze vratio se u Ameriku, a bez obzira na mnoge opstrukcije koje ga posljednjih godina nisu mimoišle, ostao je dosljedan pa će i u Njujorku biti prvi favorit na posljednjem grend slem turniru ove godine, US openu.

Planetarna sportska scena u svakoj generaciji iznjedri velike igrače i u fudbalu, košarci, rukometu, hokeju, odbojci, atletici. Definitivno, Srbija, ali i prostor bivše Jugoslavije decenijama su čekali jednu veliku zvijezdu čija riječ ima težinu, svako pojavljivanje plijeni pažnju, a konkurenti na terenu mu ukazuju veliko strahopoštovanje. Uz to, uvijek je spuštao loptu, mirio zavađene, ali isto tako nije se libio ni da pruži podršku u vezi sa osjetljivim temama koje se tiču sudbine našeg naroda, gdje bi najčešće nakon pobjeda ispisao poruke na našem najljepšem pismu - ćirilici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana