Sunovrat pravosuđa

Željka Domazet

Pravosuđe u BiH na klimavim je nogama i gotovo niko više ne vjeruje pravosudnim institucijama. To bi mogla potvrditi svaka anketa jer će gotovo svaki građanin ove zemlje reći da u tom segmentu ima nešto trulo. Reforma sektora pravde, u koju je međunarodna zajednica uložila silan novac, dovela je do toga da je prijeratni pravosudni sistem nekadašnje nam zajedničke države bio jedan od primjera dobro ustrojenog sistema, koji je na sve načine srušen, kao i nekadašnja država.

Da pravosuđe nije odgovorilo zadatku potvrđuje i nedavni odnos poslanika koji su satima raspravljali o izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i niko od njih nije te izvještaje iz 2017. i 2018. godine htio da podrži. Iako je riječ o izvještajima koji su stari dvije-tri godine, vrlo je indikativno da niko nije želio da ih prihvati, te su zaključili da je neophodno održati posebnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o stanju u pravosuđu ove zemlje.

S druge strane, zbog trulosti pravosudnog sistema na koju godinama ukazuje i stručna zajednica, indikativno je da zakonodavna vlast ove zemlje već odavno ne reaguje i pokuša da popravi ono što u trećem stubu vlasti ne štima. Svi konstatuju da se na pozicije i tužilaca i sudija biraju politički podobni, da su optužnice uglavnom na klimavim nogama, da najsloženiji predmeti ratnih zločina ni četvrt vijeka nakon rata nisu riješeni, da se za korupciju i kriminal ne optužuju i ne osuđuju krupne ribe, ali oni koji bi u tu oblast takođe trebalo da riješe ne čine ništa i stara mantra kako je pravosuđe na klimavim nogama se ponavlja iz godine u godinu.

Cijeloj priči o stanju u pravosudnom sistemu ove zemlje nisu pomogli ni “nezavisni izvještaji” poput onog koji je nedavno objelodanio Rajnhard Pribe, jer po svemu sudeći onima koji bi trebali i mogli da povuku neke radikalne poteze da se stanje riješi nabolje to sasvim sigurno ne odgovara. Ako imamo u vidu činjenicu da su u reformu pravosudnog sistema u BiH uložena značajna sredstva, da se plaćaju takođe enormna sredstva zbog loših optužnica koje padaju, zbog nerealno dugih sudskih procesa i inih slabosti u pravosuđu, onda je sasvim sigurno da su pravda i pravičnost od ove zemlje davno okrenuli leđa i da po svemu sudeći nemaju namjeru da se vrate.

Ne bude li ova zemlja u pravosuđu što skorije napravila korjenite promjene i u sudske i tužilačke klupe uvela profesionalce, a ne politički podobne ljude, sasvim sigurno će i pravosudni sistem odvesti putem kojim je vodi i dobar dio političkih elita i iz koga se povratak ne nazire.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana