Sunovrat pravosuđa

Željka Domazet

Haški tribunal slučajeve zločina koje su u BiH počinili mudžahedini uz zeleno svjetlo i blagoslov ondašnjeg bošnjačkog političkog, vojnog i policijskog rukovodstva, pod oznakom "hitno" proslijedio je pravosudnim institucijama ove zemlje već odavno.

I pored toga i činjenice da su u Tužilaštvo BiH proslijeđene hiljade stranica dokumentacije o tim zločinima u kojoj se kao osumnjičeni pominju bivši komandant Trećeg korpusa Armije RBiH Sakib Mahmuljin i aktuelni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH i ratni načelnik CSB Šefik Džaferović, sve je okončano naredbom o obustavljanju istrage.

Da je riječ o poslu koji je od početka nosio epitet uzaludne priče, jasno je i zbog činjenice da je slučaj "Džaferović i Mahmuljin" dat tužiocu koji je u Tužilaštvo BiH primljen prije dvije godine bez ijednog dana prakse na predmetima ratnih zločina. Tužilac koji je trebalo detaljno da istraži dolazak i zločine mudžahedina u BiH za cijeli svoj radni vijek nije učestvovao ni u jednom predmetu koji se bavio ni "običnim" ubistvom i sasvim je jasno da najteža krivična djela kakva su ratni zločini za njega predstavljaju naučnu fantastiku. Ovakav odnos Tužilaštva BiH prema najsloženijim predmetima ratnog zločina nije ništa drugo do sunovrat pravosuđa i pravde.

Ako se ima u vidu činjenica da Tužilaštvo BiH najsloženija krivična djela kakva su ratni zločini daje neobučenim i neukim tužiocima, a da su tužioci koji izuzetno poznaju ovu oblast gurnuti u stranu ili da ih iz kojekakvih razloga smjenjuju, onda je sasvim jasno da ovom zemljom još zadugo neće ovladati pravo i pravda.

Jasno je kao dan i da porodice nestalih zadugo neće pronaći kosti svojih stradalih članova, da će zločinci slobodno šetati i da će pravosuđe ove zemlje još dugo služiti za obračun sa neistomišljenicima i biti arena za političke montirane procese i razračunavanje sa onima koji makar samo i pokušaju stvari da dovedu u red.

Naredba Tužilaštva BiH da obustavlja istragu protiv Džaferovića i Mahmuljina sasvim sigurno predstavlja zvono za uzbunu srpskoj javnosti zbog dvostrukih aršina, jer se ovakvim naredbama šalje poruka da srpskom narodu treba ostaviti anatemu vječitog krivca.

Nastavi li se ovakva praksa, Tužilaštvo BiH će trasirati put BiH da postane vječito žarište sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana