Sunovrat pravde

Željka Domazet

Sud BiH, kada je riječ o zločinima počinjenim nad Srbima, može se po ko zna koji put konstatovati, ima različite aršine. Tas pravde odavno se posvađao sa boginjom pravde koja je zavezanim očima dijelila pravičnost ne gledajući ko je u pitanju nego sudeći po nedjelima. U Sudu BiH boginja je izvrgnuta ruglu.

U tom sudu u predmetu “Đakić i drugi” primijenjen je blaži zakonski propis iz bivše Jugoslavije koji se redovno primjenjuje kada se sudi Bošnjacima, a zatim je presudio “ispod zakonom predviđenog minimuma”. 

Sudija Džemila Begović je, zbog različitih predmeta ratnih zločina u kojima je bila i tužilac i sudija, davno poručila da nikada neće presuditi nijednom Bošnjaku, a ostala je da bude u sudskom vijeću još samo u predmetu “Đakić”. I još jednom se u lice nasmijala srpskim žrtvama.

Skoro pa nevjerovatno zvuči njena konstatacija da se u Sudu BiH nije unakrsno mogao ispitati ključni svjedok koji je preminuo tri mjeseca nakon podizanja optužnice protiv Đakića i drugih, ali je “zaboravila” da uzme u obzir druge svjedoke koji su vidjeli ko i kako ubija i civile i ranjenike.

Tužilac Miroslav Janjić je van razumne sumnje dokazao da su Đakić i njegovi podređeni počinili ratni zločin protiv zarobljenika i civila, ali Sudu BiH i sudiji Begović to nije dovoljno jer je riječ o zločinu koji su počinili Bošnjaci nad Srbima. Izričući prvostepenu presudu uživala je čitajući navode jednog od svjedoka, kako je Đakić rekao da su ubijena “tri psa iako nije bilo sportski”. Na ove konstatacije i na ove riječi svako iole normalan bi zanijemio i vrištao do neba. U Sudu BiH se takve stvari dešavaju i na takav način se sudi i presuđuje.

Priznanje usred Suda BiH da se prema blažem zakonu koji se primjenjuje samo kada je riječ o predmetima u kojima su žrtve srpske nacionalnosti i da je i prema tom blažem zakonu izrečena kazna “ispod zakonom propisanog minimuma” nije ništa drugo do jasan dokaz da je pravosuđe na nivou BiH zaglibilo u sunovrat iz kojeg se neće izvući.

Činjenica da se Srbima sudi po zakonu koji je donesen nakon ratnih sukoba na ovim prostorima, a Bošnjacima po zakonu bivše nam zajedničke zemlje, nije ništa drugo do jasan pokazatelj da su pravda i pravičnost od ove zemlje davno okrenule leđa i da su presude izrečene u Sudu BiH još jedna varnica koja može zapaliti ovu, na sve načine podijeljenu i razorenu, zemlju.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana