Sunovrat bh. diplomatije

Goran Maunaga
Sunovrat bh. diplomatije

Uništavanje bh. diplomatije, koje je započelo promjenom Zakona o Savjetu ministara BiH u vrijeme kad je ministar inostranih poslova bio Mladen Ivanić, a čime je faktički ozvaničeno i diplomatsko djelovanje na štetu Republike Srpske, do danas je poprimilo razmjere sunovrata.

To razaranje osnovnog tkiva Srpske tada je započeto Ivanićevim preuzimanjem svih ingerencija u MIP-u, obezvlašćujući zamjenika ministra i potpuno ukidajući funkciju drugog zamjenika.

Prvi tadašnji Ivanićev potez, umjesto bilo kakvog rada u interesu RS, bilo je slanje instrukcije diplomatsko-konzularnim predstavništvima da spuste zastave na pola koplja i otvore knjige žalosti u svim ambasadama povodom smrti ratnog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

U sklopu toga, Ivanić je načinio i još jedan gaf, prvi koji podsjeća na kasnije samostalno, potpuno otuđeno djelovanje ministra Svena Alkalaja. Dakle, Ivanić je tada potpisao tu instrukciju iako za to nije postojala odluka Predsjedništva BiH, jer nije bilo konsenzusa oko proglašenja dana žalosti.

Takav način rada, takođe u korist BiH, ali i u svom interesu, kasnije je obilato upražnjavao, sve do danas, Alkalaj.

Bilo bi logično da je, dok je bio ministar i Ivanić iskorišćavao zakonske odredbe radeći u korist RS, ali to se jednostavno nije desilo. Iako je to mogao, on ništa nije uradio za Srpsku.

Zato je Alkalaj, iskorišćavajući pomenuti promijenjeni Zakon o Savjetu ministara, prisvojio Ministarstvo inostranih poslova i postao otuđeni centar moći kome niko ništa ne može.

Odmah je počeo da postavlja i smjenjuje ljude koji se dopadaju, ili ne, njemu i njegovom stranačkom šefu Harisu Silajdžiću, da putuje samoinicijativno po svijetu i tamo radi šta zaželi. Godinama on donosi instrukcije, naredbe, postavljenja bez odluka Predsjedništva BiH.

A da je odluka Silajdžića, kao člana Predsjedništva, Alkalaju dovoljna isto kao da se radi i o konsenzusu, pokazalo je i to što će, evo, na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, umjesto zvanične delegacije BiH, koju Predsjedništvo BiH nije ni odredilo, otputovati Silajdžićeva delegacija čija je prethodnica već tamo otišla sa Alkalajem na čelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana