Šumska apelacija

Darko Momić

Delegati SDA u Vijeću naroda Republike Srpske u posljednjih nekoliko godina uputili su niz apelacija Ustavnom sudu BiH u kojima kroz osporavanje pojedinih odredbi pojedinih zakona dovode u pitanje nadležnosti Republike Srpske.

Počelo je sa apelacijom kojom su tražili da se iz Ustava Republike Srpske briše odredbu o smrtnoj kazni za koju se unaprijed znalo da će biti prihvaćena, kao i da je suštinski nepotrebna zato što je smrtna kazna mrtvo slovo na papiru jer je nema u krivičnom zakonodavstvu i ne može da bude izrečena. Cilj te apelacije bio je da sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske, koje suštinski ima ulogu tijela za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, dobije aktivnu legitimaciju pred Ustavnom sudom BiH. Nakon što je sud prihvatio tu apelaciju i time Vijeće naroda RS praktično legitimisao kao drugi parlamentarni dom i stavio u istu ravan sa Narodnom skupštinom RS, bošnjački delegati su dobili krila i nastavili sa skoro svakodnevnim podnošenjem apelacija protiv Srpske.

Ustavni sud BiH je svojim presudama, među kojima se izdvaja i ona u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu RS, pokazao da s punim pravom nosi naziv “mali OHR”, jer poslije visokih predstavnika, niko nije više uradio na razvlašćivanju Republike Srpske i rušenju osnovnih temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Posljednja apelacija kojom isti apelanti traže da se Zakon o šumama Republike Srpske proglasi neustavnim i u potpunosti stavi van snage predstavlja crvenu liniju za sve kojima nešto znači Republika Srpska, jer apelanti ovaj puta ne osporavaju samo pojedine zakonske odredbe i pravo vlasništva nad šumom i šumskim zemljištem, kao u slučaju Zakona o poljoprivrednom zemljištu, već osporavaju kompletan zakon i pravo Republike Srpske da cijelu jednu oblast reguliše svojim zakonodavstvom.

Koliko god je predmetna apelacija opasno, toliko je i zlonamjerna, a oni koji stoje iza nje su licemjerni, što najbolje pokazuju podaci o broju apelacija za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda koju su podnijeli srpski delegati u Domu naroda FBiH.

Nisu podnijeli nijednu. A zašto nisu najbolje ilustruje činjenica da su prije nekoliko godina u Klubu srpskih poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo sjedili Haris, Rasim i Nermin. Dobro ste pročitali, Haris Pleho, Rasim Smajić i Nermin Bjelak poslije izbora 2014. godine izjasnili su se kao Srbi sa namjerom da kao takvi dođu do fotelje delegata u Domu naroda FBiH. Valjda je zato jasno zašto Klub Srba u Domu naroda FBiH nije nijednom pokrenuo proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Ili ne daj bože, uputio apelaciju.

Elem, kakvi Srbi, takva i zaštita vitalnog nacionalnog interesa. Ne mislim samo na Harisa, Rasima i Nermina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana