Sumorne prognoze

Dragana Orlović

Republika Srpska već decenijama se suočava sa negativnim demografskim trendovima. U svim lokalnim zajednicama i lani je upisano više umrlih nego rođenih, a u čak pet opština nije stigla nijedna beba.

Prema procjenama stručnjaka, ukoliko ovako loše statistike budu nastavljene, u idućih 50 godina mogli bismo ostati bez četvrtine trenutne populacije, s tim da u ove sumorne prognoze nisu ukalkulisane i projekcije iseljavanja stanovništva, koje čine oko 80 odsto demografske slike.

Podsticanje nataliteta u Republici Srpskoj trenutno se ostvaruje kroz besplatne programe vantjelesne oplodnje za parove koji imaju problema sa začećem. Tu je i isplata raznih jednokratnih novčanih pomoći te materinski dodatak koji se dodjeljuje nezaposlenoj majci do godinu dana starosti djeteta.

Nedavno je donesena i odluka da Vlada Republike Srpske, kao vid podrške pronatalitetnoj politici, u budžetu za 2022. godinu izmijeni odredbe Zakona o dječijoj zaštiti Srpske, čime se prvi put uvodi naknada i za prvo rođeno dijete, koja će biti istog iznosa kao i za drugo i četvrto dijete. Međutim, stručnjaci kažu da je sve to nedovoljno. I jeste.

Neophodno je donijeti niz, prije svega, sistemskih mjera da bi bilo povećano rađanje djece, ali i smanjen sve veći odlazak mladih ljudi u inostranstvo. To se može uraditi, prije svega, razvojem ekonomije, jer samo ona obezbjeđuje radna mjesta i stalan izvor prihoda.

Naravno, ne treba zaboraviti i na ekonomsku emancipaciju žena. Pored toga, neophodno je finansijski obezbijediti pristup smještaju, naročito za mlade i mlade bračne parove, što mi donekle i činimo.

Trebalo bi naći i načina da se u stoodstotnom iznosu subvencioniše boravak djece u vrtićima, ali i uvedu fleksibilniji radni aranžmani, prilagođeni roditeljstvu.

Kada sve ove elemente uspostavimo, onda se donosi i finansijska politika. Ako ljudi, posebno mladi, imaju pristup kvalitetnom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, ako imaju stabilan posao i obezbijeđene uslove za podizanje djece, sigurno je da će manje emigrirati. A to nam je cilj, što znači da nam preostaje još samo da pronađemo način kako da ga što prije realizujemo...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana