Sumorna stvarnost

Ma­ri­na Čigoja

Svjetska banka još jednom je sumirala u svom izvještaju sumornu sliku stanja u BiH.

U najkraćem, BiH bi se mogla opisati kao zemlja u kojoj su javni dug, nezaposlenost i nekvalitetni krediti u konstantnom porastu, dok se o rastu privrednih aktivnosti uvijek govori sa dozom opreza.

Tako se za BiH u ovoj godini predviđa minimalna stopa privrednog rasta od 0,5 odsto. Treba li spominjati da je ona najmanja u regionu i da je pitanje da li će do kraja godine i ta minimalna stopa biti dostignuta.

S druge strane, postajemo neslavni rekorderi po nezaposlenosti. Ono što posebno zabrinjava je podatak da stopa nezaposlenosti mladih u BiH iznosi 57,9 odsto!

Ključ za stabilniji oporavak i smanjivanje stope nezaposlenosti u Svjetskoj banci, između ostalog, vide u popravljanju investicione klime, klime koja je u BiH na jako lošem nivou i koja prosto investitore udaljava od ove zemlje.

Razloge za to sigurno treba tražiti u nedostatku političke volje da se ta klima popravi. Jer kako drugačije objasniti da nezaposlenost mladih ide prema alarmantnih 60 odsto!!!

Razmišlja li neko o tome? Hoće li ovaj podatak konačno natjerati domaće političare da se okrenu stvarnim problemima ove zemlje i počnu da ih rješavaju ili će to i dalje biti samo sporedno pitanje, ono koje će možda doći na red nakon što tim istim političarima dosade njihove političke igre.

Sve dok je tako, teško je očekivati bilo kakav napredak. Građani ove zemlje i dalje će jedva spajati kraj s krajem, a sve više će biti onih koji će pokušavati da nađu izlaz negdje drugdje.

"U stvari, situacija sa radnim mjestima još je i gora nego što pokazuju deprimirajući iznosi stopa nezaposlenosti, pošto mnogo ljudi napušta region da bi radilo drugdje", navodi u izvještaju Svjetska banka.

Ovaj podatak nije nikakvo iznenađenje i samo potvrđuje da veliki broj ne samo mladih, nego i onih starijih, bez perspektive, trbuhom za kruhom, želi da ode iz zemlje u kojoj se očigledno o svemu više brine nego o potrebama njenih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana